Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Koblížky jihočeské :-)

23. listopadu 2006 v 21:54 | Šárka (z kuchyně nejlepší sousedky paní Vlastičky Dvořákové) |  Sladká kuchyně
Tak tyhle koblížky jsou opravdu k sežrání! Dnes odpoledne jsem je dostala od naší paní sousedky (která peče nejlépe na světě). Nestačily vystydnout, ještě vlažné jsme je snědli a šíleně si na nich pochutnali. Alespoň receptem bych se chtěla s vámi rozdělit a neberte to jako škodolibost, že jsem ani sousto nenabídla a přesto vám strkám plný talíř koblihů před oči. Musela jsem je vyfotit, protože recept na koblihy jsem chtěla zveřejnit a ta naše milá paní sousedka mi práci usnadnila a mohu použít fotografii něčeho, co jsem sama nepekla :-) Ani ty kalorie navíc jí nebudu vyčítat, protože jsem střídmě nejedla, jen se zaprášilo a zbyly mastné prstíky obalené moučkovým cukrem, avšak blažený pocit, že jsem zase po delší době měla možnost dát si domácí koblihu. Mimochodem s domácím džemem z rynglí - to vám je nadpozemská pochoutka ... než se jeden rozkouká, na talíři není nic ...
Potřebujeme: 500 g polohrubé mouky, moučkového cukru tak 80 g, 70 g másla pokojové teploty, asi 2-3 polévkové lžíce rumu, 3 žloutky, 1/4 litru mléka, 70 g droždí, 1 vanilkový cukr, zavařeninu, olej na smažení, vyšší pánev se silným dnem (i kastrol postačí)
Rozdrobíme droždí do nějaké menší nádoby (kastrolek), přidáme trochu mouky, cukru, mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Žloutky utřeme s máslem, práškovým i vanilkovým cukrem a rumem. Přidáme mouku, kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Slabě poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout.
Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučeném vále na plát asi kolem 1 cm vysoký a formičkou vykrájíme kolečka. Každé kolečko ve středu propíchneme prstem nebo menším kulatým vykrajovátkem uděláme malý otvor (důlek). Necháme ještě na vále přikryté utěrkou vykynout. V pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a po obou stranách smažíme do zlatohnědé barvy. Po vyjmutí z oleje necháme okapat na papírovém ubrousku, teprve potom pocukrujeme a do důlku uprostřed kobližku dáme kopeček zavařeniny. Tak a můžeme si pochutnávat :-)

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Danuše Nedvědová Danuše Nedvědová | E-mail | 10. prosince 2006 v 19:08 | Reagovat

Tyto koblížky velmi dobře znám a znám i paní Vlastičku. Je to totiž moje teta  a mohu s klidným svědomím říct, že by se  od ní mohli učit i kuchaři a cukráři nejlepších hotelů. Recept vřele doporučuji všem mlsounům.

2 Šárka Šárka | 10. prosince 2006 v 22:16 | Reagovat

Děkuji za komentář :-) V tom případě i já znám velmi dobře vás! Z vyprávění vaší báječné tety :-) Se vším co píšete - musím souhlasit.

3 Ivuška Ivuška | E-mail | 17. února 2007 v 19:46 | Reagovat

Od doby, co jsem se vdala, peču velice málo. Tchýně je totiž na sladké machr a já si to velice užívám. Fotka k tomuto receptu mě ale doslova donutila koblížky usmažit.

A podařili se! Jsou lehounké, správně mastné a s pikantním meruňkovým džemem je to přímo delikatesa. Jediné, co mě trošku vyvedlo z míry, byl počet. Nakonec mi jich nakynulo 47 kouskú !

Proto bude zítřejší neděle návštevní.

Držte mi palce, na degustaci jsem pozvala i tchýni!

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. února 2007 v 20:01 | Reagovat

Ivuška ;) tak to budu držet všechny palce co mám! naklonit si tchýni na svou stranu bývá těžké. Obzvláště, když ona je na to vaření "machr", jak to tady tak čtu. Přeji moc pěknou a úspěšnou neděli ;)

5 Eliška Eliška | 4. února 2008 v 9:46 | Reagovat

Tak jsme doma recept vyzkoušeli a musím uznat, že lepší koblížky jsme doposud nejedli. Jsou opravdu výborné!!!

6 Šárka Šárka | E-mail | 4. února 2008 v 10:18 | Reagovat

Eliška :-)

To jsem moc ráda, že obyčejné koblihy dokáží udělat radost. Já je mám taky moc ráda a těm domácím se stěží jen něco vyrovná. Nejlepší jsou ještě horké, když tak trochu pálí do prstů. Jen kdyby neměly ty nežádoucí kalorie :-) Nikdy mi nestačí jen pár kousků.

7 magda magda | 5. srpna 2008 v 15:49 | Reagovat

koblizky jsou moc dobre

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. srpna 2008 v 22:18 | Reagovat

7 - magda :-) díky za dobré zprávy a test receptu :-)

9 Franta Franta | E-mail | 15. ledna 2010 v 18:58 | Reagovat

Tak to vám musím napsat paní Vlastičko. I já jako téměř padesátiletý jsem si přečetl váš recept a do koblížků jsem se pustil. Upozorňuji že jsem kynuté těsto dělal prvně v životě. Jelikož jsem neměl pravé kvasnice, použil jsem suché v pytlíku. Čekal bych dodnes než těsto vykyne, nakonec koblížky, nic moc. To mě vyhecovalo a dnes již s kvalitníma kvasnicema byl pokus číslo dvě. Musím se pochlubit bylo to za jedna. Tak vám děkuji za inspiraci. Franta.

10 Jarka Jarka | E-mail | 4. září 2010 v 17:42 | Reagovat

Taky jsem vyzkoušela,vynikající,jen by mě ještě zajímala ta zavařenina z rynglí,dá někdo recept? Díky Jarka

11 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:17 | Reagovat

[9]: Franta:

Mám radost, že to nakonec dobře dopadlo :-)

12 DolceVita DolceVita | Web | 20. února 2012 v 13:19 | Reagovat

[10]: Jarka:

Jarko, rynglovou zavařeninu dělám rok co rok, ale k napsání receptu jsem se ještě nedostala. Postupuji instinktivně, ale dám si práci s tím, abych ovoce a cukr řádně zvážila a napsala funkční receptík. Snad se v létě urodí alespoň koš rynglí a bude z čeho marmeládu vařit :-)

13 maternity wedding dresses maternity wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:41 | Reagovat
14 red lace dress red lace dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:37 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.queweddingdresses.org/yarn-fabric.html

15 cheap rolex replicas cheap rolex replicas | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:51 | Reagovat

Q. What is the center of gravity?
http://www.shouldwatches.com/

16 anuncio anuncio | Web | 7. září 2016 v 18:43 | Reagovat

pujcka 1000 :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama