Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Játra v jablečném těstíčku

15. listopadu 2006 v 12:56 | Šárka |  Maso
Na tuto specialitku budeme potřebovat: asi 400 g jater (krůtí či králičí by byla ideální; pokud máte rádi vepřová játra, použijte je), 2 větší jablka, 2 vejce, 50 ml bílého vína, 60 g hladké mouky, olej na smažení, šťávu z poloviny citrónu, sůl, mletý pepř
(použila jsem játra krůtí, jen ten zelený talíř v pozadí nebyl dobrý nápad; játra jsou čerstvá a zapracoval na nich pouze optický klam :-)
Příprava: jatýrka okořeníme pepřem (vepřová nakrájíme na plátky), do misky rozklepneme vejce, přidáme víno, hladkou mouku a sůl, rozšleháme, přidáme nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka (zakápneme citrónovou šťávou, aby si podržela barvu a nehnědla) a necháme krátce odstát. V hustém těstíčku potom obalujeme plátky jater a smažíme z obou stran v rozehřátém oleji dozlatova. Podáváme s bramborem, nejlépe jenom vařeným nebo jemnou bramborovou kaší, doplníme zeleninovým salátem.
Poznámka: Jako inspiraci jsem použila recept Luďka Neužila z jeho "Jablečné kuchařky". Stále jsem si říkala, že toto jídlo zařadím do svého programu, ale nějak jsem se na to nedostala (proto nemám ani originální fotečky ze samotné přípravy) a tak to zadávám jako úkol pro vás, koho tento recept osloví, ať vyzkouší a nám ostatním doporučí nebo rozmluví :-) Budu se moc těšit na spolupráci. TATO POZNÁMKA JIŽ NEPLATÍ, REALIZACE RECEPTU jsem se ujala SAMA! - zde jsou mé poznatky - z přípravy i konzumace.
(do těstíčka jsem přidala pár kapek Calvadosu - záměna za doporučované víno; pro jablka mi to přišlo vhodnější - ale nelamte si s tím hlavu, asi ho doma nemáte a já osobně si myslím, že tento recept se bez alkoholu naprosto obejde, v závěru povím proč)
(takhle to vypadalo v momentě, když jatýrka přeskočila s mou vydatnou pomocí z pánve do talíře)
(na talíři bylo doplněno bramborovou kaší vyšlehanou s petrželkou a smetanou; uvařeno ve fofru a zrovna tak rychle snědeno)
Závěrem bych si dovolila ještě něco málo podotknout: Když budete tuto recepturu zkoušet, tak bych doporučila šetřit každou další tekutinou v samotném těstíčku, neboť jablka jí vyprodukují dost. Alkohol tam skoro není nutný a navíc se s olejem trochu pral a z pánve pěkně cákal :-) Usoudila jsem, že jatýrka s jablky by mohla býti na chuti poněkud fádní, a před obalováním v jablečném těstíčku jsem je poprášila kořením "Garam Masala" (od firmy Benkor, u nás běžně k dostání). Jedná se o indickou domácí směs koření (koriandr, chilli, kurkuma, římský kmín, fenykl, hřebíček, skořice, bobkový list, pepř, kardamon, muškátový květ). Jen nevím, zda ta příjemná a libá vůně byla z Calvadosu nebo tohoto voňavého koření. Ať tak, či tak, byla to dobrá volba a řekla bych, že aróma z koření ten chuťový zážitek ještě výše pozvedlo. Mohu doporučit, ale připravte si do zásoby trochu více trpělivosti (ono se to poněkud špatně obaluje - když to nepůjde hladce, ještě na pánvi si pomožte lžicí a těstíčko po mase rozetřete, ať jsou v něm jatýrka celá zabalená). Já jdu nyní uklízet kuchyň a budu přemýšlet, co nového si vezmu do hlavy příště.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | E-mail | 15. listopadu 2006 v 15:52 | Reagovat

Tohle není špatný nápad.Neumím si moc představit,jakou to může mít chuť,ale určitě dobrou a také si tento recept založím do kuchařky.Jednou se to bude hodit.

2 Šárka Šárka | 15. listopadu 2006 v 19:09 | Reagovat

Bude to mít jistě zajímavou chuť, protože kombinace jater (převážně telecích) a jablkových plátků není neznámá. Je pravda, že v Čechách jsou chutě trochu konzervativnější, ale dnes je tomu v mnoha případech jinak. Je fajn zkoušet nové věci a pustit své chutě trochu do světa. Ovoce a maso není zrovna mé nejoblíbenější téma, ale tento recept se mi zdá zajímavý, brzy se do něj pustím a patřičně ho okomentuji.

3 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 15. listopadu 2006 v 21:02 | Reagovat

moc inspirativní ,) díky!

4 Šárka Šárka | 15. listopadu 2006 v 22:25 | Reagovat

Díky ;-) .. objevila jsem něco, co mě ohromně potěšilo .. a můžete za to vy!

5 Petruška Petruška | E-mail | 17. listopadu 2006 v 11:17 | Reagovat

Mami, já mám játra tak moc ráda. Babička často dělala játrovou omáčku s rýží, i ty samozřejmě, a děda pro mě smažil jatýrka na pánvi. Od té doby, co jsem v Itálii, jsem játra nejedla ani jednou. Když jsem viděla tvůj recept, řekla jsem si, že bych jej mohla uvařit i tady. Zde v Itálii lidé nemají moc rádi "vnitřnosti", prý to jako pokrm není moc chic, ani chuťově dobré. A Roberto játra přímo nesnáší... Tak mě napadlo ošálit jej tímto receptem. Doufám tedy, že játra získají po tebou předepsané proceduře a vaření zajímavou chuť. A hlavně - dělám to pro sebe. Česká kuchyně mi tu v různých ohledech občas chybí. Nyní samozřejmě nehovořím o sádle, tucích atd., těch jsem se tu zbavila, společně s několika kily na sobě samé:-). Ale chybí mi český chléb například. Zde není možné koupit si chléb, který by byl bez děr, bez sladké mouky, se správnou barvou a vydržel by alespoň 4 dny. Všechny chleby, které se tu prodávají, jsou tak na "trhání" na kousky u večerního aperitivu, a poté se musejí šoupnout do mrazáku. Já tu postrádám chléb, pečivo zde prodávané chlebem nenazývám. Je to prostě jiná kultura. Snad si nebudu muset doma méci i vlastní chléb...

6 Petruška Petruška | E-mail | 17. listopadu 2006 v 11:18 | Reagovat

...péci...

7 Šárka Šárka | 18. listopadu 2006 v 0:32 | Reagovat

Kdo nemá játra rád, tak ho tento recept neošálí. To, že si stýskáš po chlebu chápu. Je to takový základ, aby si člověk na určitých pokrmech pochutnal - bez chleba to někdy není ono. Ten italský je pro tebe asi tvrdý oříšek, i když zvyknout se dá na všechno. Já chleba z bílé mouky taky nemusím. Psala jsem tu takový článek o chlebu od "Antonína" (pan A. Kolinger nám osobně ručně dělaný celozrnný žitný chléb dovezl až k nám domů). Pokud zná někdo obětavějšího pekaře, tak se mi nechce skoro věřit :-) Takový chléb chutná potom dvojnásob

8 HanaS HanaS | 4. listopadu 2009 v 14:12 | Reagovat

Hezký den paní Šárko,
na dnešní oběd jsem sáhla po tomto Vašem receptu, ač už je staršího data. Manžel játra miluje a navíc máme velký den - naše holky dnes byly poprvé ve školce a přežili jsme všichni - my rodiče i paní učitelky a ostatní děti.
Játra v těstíčku byla fantazie sama, ačkoliv jsem si pozdě přečetla v závěru Vámi doporučené koření Garam Masala a sehnala jsem již jen Tandoori Masala. Ale i s ním to byl kulinářský zážitek. Obalování nakonec nebyla taková hrůza, jakou jsem ji, já od základu netrpělivý člověk, po Vašem varování očekávala.
Takže moc děkuji za další inspiraci a za moc dobrý oběd.
PS. Zítra se chystám na Vaše uzené s křenem.

9 Šárka Šárka | Web | 6. listopadu 2009 v 1:45 | Reagovat

[8]: HanaS:

Tento recept je opravdu velmi starého data, ale pamatuji si, jak jsem tahle játra chystala :-) Fotografie moc lákavé nejsou, ale jak tak čtu váš komentář, poradila jste si opravdu s bravurou.

Uzené s křenem mohu skutečně doporučit, to je vážně lahůdková záležitost. Kdo miluje křen a uzené, zklamání se nedostaví. Ať se vám to povede a přeji pěkný den a dobrou chuť ;-)

Snad se malým princeznám ve školce bude líbit. Když je něco poprvé, je to vždycky výjimečné :-)

10 Katka Katka | 8. listopadu 2009 v 14:05 | Reagovat

Přeji hezké nedělní odpoledne. Dnes jsem k obědu vařila játru dle vašeho receptu. Calvados doma skutečně nebyl, ale pár kapek slivovice to spravilo. Manžel jídla s ovocem nevyhledává, ale toto jídlo mu zachutnalo :)

11 cheap prom dress cheap prom dress | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:44 | Reagovat

A. Buccaneer

12 wedding dresses wedding dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:25 | Reagovat

A. "You go ahead I'll cover you"
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama