Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jak by to mělo v zimě vypadat na pultech

16. listopadu 2006 v 2:21 | Šárka |  Gastronomické zajímavosti
Stejskám si a tolik postrádám pestrost a rozmanitost na pultech ovoce a zeleniny. Najde se skvělý obchod, kde mají "skoro vše" na co si vzpomeneme, ale v průměru je to k pláči všude. Tak jsem se zase rozněžnila nad těmito fotografiemi (Švýcarsko, Basilej, obchodní síť Migros).
vše v perfektní kvalitě, jak jinak ...
všimněte si, kolik druhů brambor leží na zemi pod regály! ... já nedám na brambory dopustit, mám je tak ráda. Chystám se na víkendové posezení s přáteli u raclette a jediné co doma nemám, jsou právě ty brambory. Kdo raclette má rád, tak ví, že na bramborách moc záleží. Jsem zvědavá, co seženu. Moc si iluze nedělám, a fotoaparát s sebou taky neberu :-)
Tak to vypadá na pultech ovoce a zeleniny touto dobou všude ... bohužel ne na těch našich pultech. Sakra, mě je to fakt líto. Budu doufat, že se to jednou zlepší. Už jen pohled na tuhle zeleninovou fotografii uzdravuje, tak se na ni koukněte raději dvakrát. Prima den :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 lukas ;) lukas ;) | 16. listopadu 2006 v 9:43 | Reagovat

Opravdu myslíš, že ta nabídka na tom "krásném" obrázku je v pořadku? Většina těch potravin cestovala přes půlku světa. Což podle mě asi není úplně v pořádku... Ja myslím, že správné je se přizpůsobit tomu, co se pěstuje u nás, dovážené věci jen občas... ale tohle je můj názor...

2 Šárka Šárka | 16. listopadu 2006 v 10:43 | Reagovat

Bohužel jsem se zrovna vrátila z obchodu (na malém městě, oběhla jsem jich pár a sháněla jen obyčejné české brambory). Samozřejmě že jsem nechtěla ladajaké, potřebuji varný typ A (běžně se tu pěstuje) a nějakou vytříděnou menší velikost. Nesehnala jsem, kvalita valná nebyla a to je odsud kousek kraj Vysočina (kde se zrovna brambory pěstují ve velkém, jak známo). Budu se muset vypravit někam jinam a věnovat tomu více času, než jsem měla v úmyslu.  Mysím si, že některé země jsou na své zemědělské produkci závislé, tak proč je nepodpořit a ovoce i zeleninu dovážet větší měrou v období, kdy u nás není. Nakonec pomeranče, citróny, banány ... jsou v obchodech po celý rok a nikdo se neptá, z jaké dálky k nám docestovaly. Fakt je, že jsem trochu zhýčkaná životem jinde a nyní vidím zřetelněji některé ty chyby tady :-) Otázka dovážených produktů je taková dvojsečná. Nejezdíte náhodou zahraničním vozem? Vždyť Škoda Octavia taky není špatná :-) Ona ta česká běžná kuchyně moc pestrá není a pokud nechceme zůstat národem knedlíkářů, tak se bude muset ani něco změnit... je to jen můj názor ... moc díky za komentář a pěkný den :-)

3 lukas ;) lukas ;) | 16. listopadu 2006 v 11:13 | Reagovat

Českým vozem ani dost dobře jezdit nemůžu, protože žádný český vůz neexistuje, Škodovka je už nějaký pátek německá. Co se kuchyně týče, tak jsem už asi 3 roky vegetarián a snažím se nakupovat pokud možno české výrobky, i když to někdy moc nejde a kuchyni celkem přispůsobuju ročnímu období

4 Šárka Šárka | 16. listopadu 2006 v 11:27 | Reagovat

:-) bohužel je to tak, že české výrobky jsou na pultech megaobchodů zahraničních vlastníků, tam pro ně chodím častěji, soukromý sektor rok od roku slábne. I já se snažím nakupovat pokud možno české výrobky, zcela zásadně je upřednostňuji. I když není Škodovka "česká", patriot k ní má blízko, z montážní linky sjíždí zde (pokud mám informace :-)

5 Pegg Pegg | Web | 16. listopadu 2006 v 13:52 | Reagovat

Na pohled to vypadá velmi pěkně, a co se týká Vaší debaty o českých výrobcích, tak se ani nedivím, že v dnešní době lidi raději kupují zahraniční výrobky, vždyť třeba brambory z polska vyjdou o několik korun levněji než české a kvalita mnohokrát lepší. A stejné je to i s ostatními výrobky. České zemědělství jde s prominutím do háje a netuším, co by ho mohlo ještě zachránit, dokud bude dovoz ze zahraničí mít menší náklady, než naše výrobky.

6 Šárka Šárka | 16. listopadu 2006 v 14:41 | Reagovat

Je to takový začarovaný bludný kruh. Některé české výrobky jsou vážně dobré, ale toho světového věhlasu jich moc nemá. České pivo je asi nejznámější produkt, ale některá zahraniční piva taky nejsou špatná, občas jsem tím byla překvapena. Olomoucké tvarůžky jsou sice česká specialita, ale na pultech mimo naší republiku jsem je neviděla. Co vím ze zkušeností, tak si lidé žijící "venku" vozí z Čech obyčejnou kremžskou hořčici:-) Problém je jen v tom, že pokud je v tom klasickém plastovém kelímku (desetiletí se jeho design nemění a je docela otřesný), tak se ta hořčice nedá postavit na žádný stůl, je to docela ostuda a obal budí nedůvěru již od pohledu. České výrobky mám moc ráda, mám několik favoritů, na které nedám dopustit. Ale originální labužnické pochoutky raději nakupuji v původní kvalitě, tedy nebráním se ani dovozu.

7 Pegg Pegg | Web | 16. listopadu 2006 v 14:45 | Reagovat

Na dnešním trhu jsem viděla už i obyčejnou polotučnou hořčici ve skle, ale ty staré obaly jsou opravdu otřesné. Navíc se v tašce snadno otevřou a katastrofa je na světě. Já už je ani nekupuji.

8 Pegg Pegg | Web | 16. listopadu 2006 v 14:46 | Reagovat

A kremžskou též.

9 Šárka Šárka | 16. listopadu 2006 v 15:24 | Reagovat

To já taky :-) Ale přátelé, co žijí v zahr. tvrdí, že nejlepší české hořčice jsou ty v těch plastikových obalech, tak já nevím :-) Já osobně mám ráda dijonskou. Taky je nekupuji, je v nich benzol a ten já nemlsám.

10 Pegg Pegg | Web | 16. listopadu 2006 v 15:38 | Reagovat

Dijonská je skvělá. Já jí mám taky moc ráda. Polotučnou vlastně používám jen na vaření. Také mám ráda, hořčice s příchutí. Kupuji si značku SNICO, mají speciální hořčice s křenem, s paprikou aj.

11 Šárka Šárka | 16. listopadu 2006 v 15:44 | Reagovat

tak to máme stejné chutě, ochucené hořčice mám taky ráda, nejraději jeden hořčicový krém s koprem (tady se nedá sehnat, vyrábí ji firma Dyhrberg ve švýcarském Klusu - výrobce ji doporučuje k Fondue Chinoise & Bourguignone, uzenému lososu a pstruhům), je výtečná s jakýmkoli doprovodem. Bez hořčice si život představit neumím :-)

12 Pegg Pegg | Web | 16. listopadu 2006 v 16:23 | Reagovat

:-)

O té hořčiči s koprem slyším poprvé od Vás.

:-)

13 Petruška Petruška | E-mail | 17. listopadu 2006 v 11:29 | Reagovat

Tak to se nám tu rozvinula zase jednou hezká a engergická diskuse.  Souhlasím s mamkou a Pegg, če české zemědělství (a ekonomika vůbec) by se mělo podopřit, a ne pouze aktivovat plány na další import s mnoha zahraničních zemí. A musím dodat, že nabídka českých supermarketů by se určitě mohla rozšířit - a to v našem vlastním zájmu. Já bych samozřejmě mohla porovnávat se zahraničím trhem, jenž by nad Českou Republikou vyhrál co se pestrosti, čerstvosti a celkové nabídky týče. Zde je ovšem namístě otázka, zda v Čechách není ta možnosti rozšířit nabídku potravin, především zeleniny (a taktéž se soustředit více na prezentaci produktů-viz. hořčice), nebo by se konečně měla naučit, co je to marketing. Není dobré totiž skoro po 20 letech komunismu být příliš "měkcí" a odpustit jisté věci, které se již dávno mohly zlepšit. Na jisté věci se zkrátka česká politika soustředila více, jiné nechala plavat. A je to škoda.

14 Pegg Pegg | Web | 17. listopadu 2006 v 12:01 | Reagovat

Jo jo, souhlasím.

15 Petruška Petruška | E-mail | 17. listopadu 2006 v 15:10 | Reagovat

Se zpožděním se omlouvám za chyby a zároveň dodávám, že v budoucnu se za ně již omlouvat nehodlám. Bylo by to stereotypní a navíc všichni občas trošku chybujeme, obzvláště nemáme-li čas a máme-li spoustu dalších povinností. Takže tím apeluji i na ostatní, aby se necítili na vině, když občas uvidí ve svých komentářích chyby a nepsali tak pokaždé, že se omlouvají. I navzdory chybě se dá přeci pochopit, co pisatel chtěl napsat. Jsme lidé, a chybovat je lidské. Přesto se ale vyplatí si své texty po sobě přečíst-to platí i pro mě, abychom tu Šárce nehyzdili tak hezký blog:-)

16 Šárka Šárka | 18. listopadu 2006 v 0:25 | Reagovat

:-) ani jeden komentář můj blog nehyzdí, naopak se tím tyhle stránky stávají sympatičtější, neboť chybovat je lidské a dokonalost je jenom pro anděly! Ostatně se domnívám , že kdybych si jednou na té své poslední cestě měla vybrat směr "peklo nebo nebe?", zvítězilo by "peklo". Mám pocit, že v tom nebi bude dost pusto a liduprázdno. Díky že na tyto stránky chodíte a své chyby klidně noste stále s sebou, každý komentář mě moc potěší.

17 Pegg Pegg | Web | 18. listopadu 2006 v 12:29 | Reagovat

Já se snažím nepsat chyby :-), ale občas to ujede každému. Jak se říká: Nikdo není dokonalý.

18 Petruška Petruška | E-mail | 18. listopadu 2006 v 12:51 | Reagovat

Souhlasím, a na svou dokonalost můžeme být i pyšní, neboť za jistých okolností se může stát naší předností...

Tak mami, všichni netrpělivě čekáme na tvůj další příspěvek. Nemáme co komentovat:-), a tak si tu konverzujeme stále pod tím samým článkem. Tak budu čekat. Přeji ti hezký víkend, společně s Rudkou a Vláďou, pozdravuji všechny.

19 Pegg Pegg | Web | 18. listopadu 2006 v 18:15 | Reagovat

Třeba uděláme rekord v komentářích. :-)

20 Šárka Šárka | 18. listopadu 2006 v 18:15 | Reagovat

:-) nové příspěvky budou, již jsou chuťově otestovány, ale všechny zbylé síly jsou zlikvidovány, tak nejméně do pondělí nic nového asi nebude :-) Tento víkend si všichni gurmánsky užíváme a na zítra též něco chystáme. V pondělí budu o všem informovat a děkuji za trpělivost a za přízeň mému blogu. Všem!

21 Pegg Pegg | Web | 18. listopadu 2006 v 22:17 | Reagovat

Vaše recepty jsou úžasné, akorát těmi játry by jste mě moc neuctila.

22 Šárka Šárka | 19. listopadu 2006 v 2:04 | Reagovat

Ani já je moc nemusím :-) Přišel mi pod ruku ten zvláštní recept s jablky, tak jsem dostala chuť ho vyzkoušet. Mám raději moderní trendy v kuchyni, to vše bude na pořadu dnů příštích. Tak snad se některým receptem trefím do chuti :-)

23 Pegg Pegg | Web | 19. listopadu 2006 v 12:54 | Reagovat

Já mám opravdu receptů hodně, ale jsem poněkud líná je přepisovat na blog. Už několik let sbírám recepty, ale poslední dobou to trochu zanedbávám. Mám několik knih, ale hlavně výstřižky a přepisy od různých lidí, mám cca 5 velkých šešitů, tak se pokusím na svůj blog ještě něco zajímavého přidat.

24 Pegg Pegg | Web | 19. listopadu 2006 v 18:25 | Reagovat

Já jsem zapomněla, připsat, že předchozí komentář byl jakousi odpovědí na Váš komentář na mém blogu.

25 Šárka Šárka | 19. listopadu 2006 v 18:31 | Reagovat

Prima, ráda si ty recepty přečtu a nejspíš i použiju v realitě. Já vařím ponejvíce dle vlastní fantazie, kuchařských knih mám fakt dost, je to taková moje vášeň, co trvá dost dlouho a už ty knihy nemám kam dávat, stále v nich ráda listuji. Nejraději mám ty smysluplné, kde autor krom opisování receptů též zanechá něco ze sebe samého. Miluji jen ty receptury, které opravdu fungují. Když jsem byla mladší a v kuchyni neostřílená, tak jsem často něco dělala podle doporučení v receptu a výsledek byl katastrofální :-) Dnes na některý recept kouknu a vím, že je to nesmysl. Takových receptů je ke smůle těch, co nemají příliš mnoho zkušeností s vařením, opravdu dost. Mám v úmyslu na těchto stránkách zveřejňovat jen receptury, které jsou vychytané do posledního detailu :-) Třeba někomu poslouží. Partička mých dobrých přátel mě bude podporovat :-) Už začali a o tomto víkendu jsme společnými silami něco uvařili, nafotili, recept do podrobna rozepsali, pak si na něm pochutnali a já nyní musím všechny ty informace dát dohromady a snad je stihnu ještě dnes uveřejnit. Uvidíme :-) Na recepty od Pegg se těším !

26 Šárka Šárka | 19. listopadu 2006 v 18:33 | Reagovat

Poznala jsem to Pegg :-) díky

27 Pegg Pegg | Web | 19. listopadu 2006 v 23:34 | Reagovat

Tak už se těším :-)

28 Zdeněk Zdeněk | E-mail | 17. ledna 2008 v 2:05 | Reagovat

Vážená paní Šárko,

náhodou jsem objevil Vaše stránky,jsou super - jednoduché a přehledné.Často cestuji do Švýcarska,je to má zaslíbená země - neskutečná příroda,pohoda o síti Migros nemluvě,je to síť obchodů pro "normálního člověka"...Nelze ale srovnávat nesrovnatelné.To co bylo u nás v obchodech do roku 1989 a nyní,to je Trabant a luxusní Mercedes vedle sebe...Kdyby se naše reálné příjmy daly trochu porovnat s tím Švýcarskem,sociální péče a důchodový systém,atd.,atp.  Zdeněk

29 Šárka Šárka | E-mail | 17. ledna 2008 v 9:38 | Reagovat

Zdeněk:

Problematika je složitější, to v každém případě. Jsem ráda, že dnes již v povědomí běžného konzumenta jsou i potraviny dříve exotické. Situace je rok od roku lepší a vztah k čerstvým produktům a bio potravinám má své příznivce. Touto cestou se dostaneme tam, kde bych si přála být. Ostatně ze Švýcarska si už do Čech vozím daleko méně potravin než dříve. To je známka toho, že zde se sehnat dá opravdu téměř vše. Situace je pozitivní :-) Díky moc za názor, Šárka

30 Zuzana Zuzana | E-mail | 29. března 2008 v 23:39 | Reagovat

Dobrý večer Šárko,

Jen náhodou jsem narazila na Vaše stránky a urřčitě se budu často vracet.Jsem nadšená-:)).Musím reagovat na Vaši doměnku,že na Vysočině se pěstují ve velkém brambory.Já bydlím na Vysočině a koupit opravdu chutné brambory je skutečně problém i tady na vysočině.Brambory se zde už dávno nepěstují natož ve velkém.To je způsobeno EU a jejich dotacemi,které naše zemědělce znevýhodnuje a to tak že je vlastně likviduje.Takže o bramborách z vysočiny si můžeme nechat bohužel jen zdát.Milovnice brambor Zuzana

31 Šárka Šárka | E-mail | 29. března 2008 v 23:44 | Reagovat

Zuzana:

To je opravdu strašná škoda, že vše, co má (mělo) tradici, můžeme si o tom už jenom nechat zdát :-( Jsem taky velká milovnice brambor a tak je mi to fakt upřímně líto! Díky za pochvalu stránkám a těším se někdy příště zase na kus řeči pod nějakým článkem. Šárka

32 Mirka Mirka | 22. září 2008 v 0:48 | Reagovat

Přes celou debatu se chci vrátit k úvodní myšlence - ta "úžasná" nabídka v obchodě není v pořádku a ta zelenina jedna jako druhá vyrovnaná v regálech ... brrr .... a pokud je to zimní nabídka - souhlasím s Lukášem. Přirovnání zahraniční zeleniny a vozu asi nebylo tím nejvhodnějším, že? Kolik vozů za svůj život "spotřebujete" a kolik ovoce a zeleniny? Ne, že bych si libovala v olezlé a nahnilé zelenině a ovoci - jak je u nás leckde vidět, ale tenhle obrázek mě osobně děsí. Okamžitě vidím GMO!!! Takhle by to ti genetici rádi měli! No, já jsem sem zabloudila dost náhodou, takže asi můj názor bude ojedinělý. Já totiž jím, abych žila a nežiju pro to, abych jedla. Myslím, že by se z jídla neměla dělat věda. Jídlo, které i s přípravou trvá déle, než hodinu, je pro mě ztráta času. Tady tedy musím uvést, že jsem vegetarián, tudíž nemusím hodiny a hodiny vařit, nakládat či co se to všechno musí s masem dělat, aby bylo vůbec poživatelné. Já už jsem patnáct let vege, tak si to už nepamatuju :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama