Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Burgundský guláš dle Havla

8. listopadu 2006 v 8:00 | Václav Havel osobně :-) |  Recepty známých
Tento recept je skutečně psaný rukou pana exprezidenta Václava Havla a je jím osobně odzkoušený. Přepíši ho tak, jak ho mám před sebou. Pokud ho někdo podle tohoto návodu zkusí, prosím "okomentovat" :-) Myslím, že nás to bude zajímat.
Jak se recept ke mě dostal? Může za to můj muž, neboť on ho dostal osobně při jednom přátelském setkání. O tom, že by tento guláš u Havlů jedl, se nezmínil. To je tedy jasná známka toho, že když se muži nebaví o ženách, tak diskutují o jídle. Též na téma pikantní. Tak tady tedy je ta slavná receptura podle pana V.H.
  1. Čtvrt kila nebo trochu více uzeného bůčku nakrájet na drobné kostičky, hodit do většího hrnce a prudce škvařit.
  2. Asi kilo nakrájené cibule hodit do takto připraveného tuku, míchat a vyčkat, až bude sklovitě zlatá.
  3. Pak do hrnce hodit kilo na kousky nakrájené pravé hovězí kližky, zamíchat, chvilku nechat nepodlité, pak začít podlévat pouze červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše. Hotov je, až je kližka zcela měkká, leč nerozpadá se, tedy asi po půl hodině či po hodině, podle toho, jak silný je plamen. Čím pomaleji se to vaří, tím je guláš lepší.
  4. Asi deset minut před koncem vaření přihodit jednu nadrobno nakřájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru (obé na zahuštění), jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a jednu kávovou lžičku hladké mouky (na otevření chutí).
  5. Paralelně možno na velké pánvi vyrábět ochucovací kašičku. Dělá se takto: na rozpálený olej se hodí nejprve nadrobno nakrájená či nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když to je víceméně usmaženo, přihodí se další ingredience: sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené množství (nikoli příliš malé) rozdrcených pálivých papriček či jiného ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec (!), majoránka, nějaké další zelené bylinky, polévková lžíce rybízového jamu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička kečupu, případně další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem.
  6. Obsah pánve se pak vhodí do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na mírném ohni intenzivně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout.
  7. Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
  8. Den se to nechá odpočívat a druhý den (ohřáté) se to jí.
Já osobně postrádám do "Burgundského guláše" to "Burgundské" :-) ale budu věřit, že se do hrnce dostalo! Z rukopisu tohoto přepisu receptu je cítit, že dotyčný muž vaří rád a s láskou, literárního ducha ani při psaní tohoto receptu neztratil :-)

A nad slunce jasné je, že co guláš, to originál! Každý ho snad vaříme jinak, ale pokaždé bývá lepší, než ten předchozí. Když se nám ho podaří uschovat alespoň do druhého dne a maso se v chladnoucí omáčce rozleží, tak to je teprve symfonie těch pravých chutí. Ona vůbec ta historie guláše je velmi zajímavá, tak jsem pro vzít si na toto téma více času. Guláš je základní pilíř maďarské kuchyně (původně vlastně polévka pastevců, podle kterých nese název). Tak někdy příště ... určitě se těším na vaše tipy, jak ten nejlepší guláš na světě "podle vás" uvařit ... ať dostanou šanci i ti, co ho ještě nikdy nezkusili uvařit. Dejte jim do ruky "pořádný recept", protože guláš si to zaslouží! Díky, taky se těším na nové rady a kuchařské triky :-) Ať tady neradím jen já sama.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pegg Pegg | Web | 8. listopadu 2006 v 18:52 | Reagovat

Děkuji za pěkný komentář na mém blogu, je tak trochu o všem, ale s těmi komentáři, jak jste se zmiňovala, to opravdu vázne, z padesáti lidí, kteří navštíví můj blog, jich nechá komentář max. pět.

2 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 9. listopadu 2006 v 0:28 | Reagovat

co dodat - naprosto unikátní a vzácný "celebrity recept" :) klobouk dolů...

,)

3 Rudka Rudka | E-mail | 10. listopadu 2006 v 12:00 | Reagovat

Gulášek už jen na fotce vypadá skvěle a dostala jsem na něj velikánskou chuť.Škoda,že se nedá nějak ochutnat.Děkuji za recept už je schován v mé kuchařce.Doufám,že tam nebude dlouho otálet a s chutí si zavařím.

4 Šárka Šárka | 10. listopadu 2006 v 23:51 | Reagovat

Ochutnat gulášek se dá jenom při schopnosti přeměnit všechna ta slova na chuťové vjemy a jako tečku za větou tohoto receptu "polknout" - gurmán už má koncert chutí na jazyku :-) Jestli ho uvaříš podle tohoto receptu, chci být alespoň druhá, kdo bude vědět, jak chutná :-) Když ho budeš vařit, budeš mít právo prvního sousta :-) já chci mít právo první informace, jak se ti to podařilo. V hlavě mám trochu jiný recept na burgundský guláš, ale věřím, že pan EXprezident vaří EXcelentně. Nemám totiž tolik času v dohledné době tuhle recepturu reálně odzkoušet, tak to prosím udělej za mě a bude to takový "pilotní projekt" burgundského gulášku (prosím i o foto). Měj se zatím krásně.

5 XXL XXL | 5. prosince 2006 v 23:46 | Reagovat

Havel je moula.

6 Marti Marti | 19. ledna 2007 v 0:24 | Reagovat

Ahoj Šárko,

musím uznat, že již dlouho jsem neviděla takto pěkně a inteligentně zpracovaný web plný nápadů a skvělých receptů. Děkuji Ti za obohacení nejen mé kuchařky...

PS: Pan XXL je hlupák, který se nedokáže pod svůj "výjev" ani odepsat.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. ledna 2007 v 13:18 | Reagovat

Marti: moc děkuji za tak milá slova, pokud ti můj web alespoň malinko posloužil, tak mě to dává sílu k tomu, abych na něm stále pilně pracovala :-) Zatím mě to baví, ale peru se s časem, který tomu musím obětovat. Ovšem takový komentář, který tu mám od tebe, za to stojí! Ještě jednou ti moc děkuji.

8 Hedvika Hedvika | 21. ledna 2007 v 21:42 | Reagovat

Ahoj Šárko,díky Tvým stránkám,které jsem objevila nedávno a jsem nadšená,teď konečně vím,jak se dělá ta záhadná kašička do "prezidentského" guláše.Měla jsem ten recept jen tak na papírku zachycený někde asi z TV. Tajemství konečně objeveno a já jdu zítra koupit kližku. Tvé stránky jsou opravdu moc pěkné,líbí se mi reportáže z cest a TY FOTKY-NÁDHERA.Když člověk ochutnat nemůže,tak fotečka pomůže.:-)) Jen tak dál.

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 22. ledna 2007 v 9:09 | Reagovat

Ahoj Hedviko, tak to mám velkou radost, že ti tento recept posloužil. Možná jsi zjistila, že v rubrice "recepty známých" vpravo je článek "Burgundský guláš dle Havla - Finále". Vařili jsme ho s přáteli přesně podle tohoto receptu a všechny naše poznatky tam jsou ukryté. Taky foto samotného výsledku. Jinak připravuji někdy v budoucnu (snad brzy) recept na opravdový burgundský guláš dle originální francouzské receptury. Nedávno jsem ho doma vařila a bylo to velmi zajímavé, i když od toho prezidentova poněkud odlišné ;) Měj se moc hezky a ať si na guláši pochutnají všichni tví blízcí a přeji ti mnoho pochval od nich ;)

10 Sádlo Sádlo | E-mail | 25. března 2007 v 9:49 | Reagovat

Moje zkušenost s tímto gulášem: je to infekční bestie. Když se udělá poctivě, pomalu a zejména furt pod pořádnou poklicí, aby při vaření nevyvoněl (zvědavce a  ženské odehnat, cha!), tak nakonec co se nesní, přijde do mrazáku, a pokaždé urejpnu kouštíček a naočkuju normální guláš, jak se obyčejně dělá. To ovšem musí být až nakonec, než jde na stůl, neb jináč by ty aetherické substance zdrhly. Tím se ze sprostného guláše stane guláš skvělý, libovonný, opět skoro burgundský. Laik žasne, odborník se diví.

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. března 2007 v 10:05 | Reagovat

Sádlo ;) když vaří chlap, je to vždy povýšeno o nějakou skvělou vychytávku ;) Je to kalorická bomba, ale famózní gurmánský zážitek ;) Mražené očkovací sérum gulášové - jak geniální vynález. Díky za komentář a cenné rady & kouzelné vychytávky.

12 Milan Milan | E-mail | 29. července 2007 v 13:21 | Reagovat

Zrovna dnes jsme komentovali tento recept při předobědním pivu. Můj přítel se do toho pustil a nebyl moc spokojen. Jelikož jsem profesionální kuchař, tak jsem si tento recept vyhledal a již od pohledu a přečtení to musí být něco extra. Jenom bych si dával pozor s množstvím kožení. Příští týden ho vyzkouším a dám zprávu.

13 Šárka Šárka | E-mail | 29. července 2007 v 14:58 | Reagovat

Díky Milane za komentář :-) Upřímně řečeno se mi ten recept od prvního pohledu taky moc nezdál, ale musím konstatovat, že to bylo opravdu něco extra !! V rubrice "recepty slavných" je článek "Burgundský guláš dle Havla - Finále" :-) Tam jsou všechny mé dojmy z konzumace uvedeny. Vařil kamarád (neprofesionál) a opravdu důkladně postupoval dle výše uvedené receptury. Guláš byl vynikající, ale o jeho kalorické hodnotě nechci vůbec nic vědět ! :-)

Byla bych nesmírně ráda za zprávy z realizace tohoto gulášku. Vzhledem k tomu, že vařit bude profesionál, budu na zprávy opravdu netrpělivě čekat :-) Díky Milane předem, zdravím a přeji příjemnou neděli. Jinak hovězí po burgundském způsobu též dělávám. Recept je uveden v rubrice maso.

14 Milan Milan | E-mail | 21. srpna 2007 v 21:29 | Reagovat

Tak jsem to vyzkoušel a předesílám, že trochu s obavami, což u mne opravdu nebývá zvykem. To co jsem vytvořil byla opravdu báseň. Něco tak chuťově rozmanitého jsem opravdu dlouho nejedl. Přidal jsem k tomu chlupaté knedlíčky a pozval pár přátel včetně toho co se mu nepovedl. Ten byl překvapen nejvíc a nechtěl věřit, že jsme postupovali podle stejného receptu. Prostě na závěr byla to bomba.

15 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2007 v 23:12 | Reagovat

Tak jsem tedy z takového úžasného komentáře nadšená :-) Měla jsem stejné pocity, když jsem tohle jídlo jedla. Je to názorný příklad toho, že když "dva" dělají totéž - nemusí to být totéž. Kamarád si alespoň opravil názor na Havlův burgundský guláš a musel uznat, že když něco na první pokus nevyjde, není třeba to zatracovat. Úspěch byl určitě v tom, že "kuchař profesionál" si ví rady v každé situaci a žádný guláš ho nezaskočí. Ani ten prezidentský! Tedy na samý závěr: díky za podrobný komentář a jsem ráda, že se guláš postaral o příjemný gurmánský zážitek :-) Skvělou dobrou noc.

16 Lenka Lenka | 7. června 2008 v 23:07 | Reagovat

Guláš jsem uvařila přesně dle receptu pro partu asi dvaceti kamarádů a ti prohlásili, že je znát, když guláš vaří chlap ! Mysleli si, že ho vařil manžel a neštřili chválou. Nakonec jsem je překvapila tím, že se ho mužská ruka ani nedotkla, ale to nic nezměnilo na tom, že je to vynikající recept plný rozmanitých chutí. Super!

17 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 14:10 | Reagovat

16 - Lenka :-) Opravdu je to guláš rozmanitých chutí :-)))  Kdo ho ochutná, ten v něm najde mnoho překvapivého a určitě si ho příště uvaří zas. Díky :-)

18 Roman Roman | 10. listopadu 2008 v 12:57 | Reagovat

Před časem, vlastně už docela dávno, jsem tento recept našel v jedné kuchařce, kterou mi přinesl Ježíšek. Nějaký čas jsem sbíral odvahu, přece jen to bude jíst celá rodina i s děckama. Jenom jsem vynechal ty pálivé papričky. Výsledek byl famózní. Mám ve zvyku nové jídlo průběžně ochutnávat, abych měl lepší představu, co která ingredience jídlu dodá. U tohoto guláše jsem už zvolna propadal malomyslnsti, jelikož chuť byla dlouho, dlouho mdlá a nevýrazná. Vše se v dobré obrátilo v posledních dvou minutách.

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. listopadu 2008 v 14:41 | Reagovat

18 - Roman

Lépe bych to nevystihla :-) Ostatně nezůstalo jenom u receptu a tento článek měl své vyvrcholení

http://dolcevita.blog.cz/0611/burgundsky-gulas-dle-havla-finale

(škoda jen, že fotografie za moc nestojí :-)

20 Pavla Pavla | 23. listopadu 2008 v 20:21 | Reagovat

Ahoj Sarko, nejdriv Ti musim podekovat za tvoje uzasne stranky. To co tady vytvaris je proste bomba, ja sem chodim dost casto a hrozne rada pro rady a nove napady. Ikdyz ne pokazde napisu nejaky komentar, tak ale vzdy si rada prectu nazory jinych lidi a tvoje mile komentare. Prave jsem si tady precetla, ze vydavas novou knizku... musim rict klobouk dolu. Kdyz vidim nektere komentare z roku 2006 a ted vydanou knizku, to je proste super. Kus uzasne prace... nemam slov :-) Preji Ti ze srdce, aby se ti dal darilo ve vsem co delas a aby knizka mela obrovsky uspech, jako tyhle stranky. Jo a proc vlastne taky pisu :-D  Chci zkusit tenhle uzasny gulas, ale nejak se nemuzu doledat toho jestli se tam teda dava cervene vino nebo ne? :-) Ja ho v receptu nevidim, ale Vlada ho tam dal nebo ne? A jalovec musi byt cerstvy nebo suseny? Da se to normalne sehnat v obchode? Diky predem za odpoved a preji pekny zbytek nedele.  Pavla :-)

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. listopadu 2008 v 14:10 | Reagovat

20 - Ahoj Pavlo :-)

Díky za milá slova chvály! Od roku 2006 se opravdu hodně změnilo, ale to nejspíš v životech nás všech. Já to mám jenom díky blogu pěkně černé na bílém, jak se říká :-)

Burgundský guláš měl své finále, to najdeš zde http://dolcevita.blog.cz/0611/burgundsky-gulas-dle-havla-finale

a pokud jde o to víno, je o něm zmínka v bodě č. 3 tohoto receptu. Toto je recept opravdu od pana Havla, tak je přepsán tak, jak velí předloha. Všechny přípravné kroky v 8mi bodech :-) Jalovec se dává sušený, v obchodě k sehnání je, ale když by tam nebyl, asi se tím výsledná chuť zásadně nezmění. Chuť jalovce si nejlépe vybavíš v chuti ginu.

Ovšem pokud si tu povídáme o burgundském guláši, nebylo by správné, kdybych neupozornila na recepturu originální francouzskou, kterou jsem na svých stránkách před časem zpracovala. Pokud se chceš podívat, najdeš ji zde http://dolcevita.blog.cz/0704/burgundske-hovezi-ragu-boeuf-bourguignon

(samozřejmě tím pádem každý najde 10 rozdílů mezi originální recepturou a gulášem pana Havla ;-) Ten jeho guláš ovšem špatný nebyl! Měla jsem ho na talíři a Vláďa vařit opravdu umí :-)

Měj se moc prima a ráda jsem se tu s tebou sešla na kus řeči! Šárka ;-)

22 Tomáš Tomáš | 24. října 2009 v 18:41 | Reagovat

Tak guláš chladne na kamnech, zbývá zamíchat šlehačku a počkat do zítřka, pak podám zprávu. Zatím to vypadá nadějně i když po přečtení receptu jsem dosti pochyboval zda to bude k jídlu. No uvidíme.

23 Šárka Šárka | Web | 25. října 2009 v 1:14 | Reagovat

Tomáši, díky za odvahu :-))) I já pochybovala, ale guláš byl po odležení fakt skvělý.

24 Tomáš Tomáš | 25. října 2009 v 14:07 | Reagovat

Šárko, máš mě na svědomí. Právě jsem odložil příbor, utřel pusu a běžím se podělit o své dojmy. Jedním slovem - fantazie. Jsem ztracen, odsouzen k opakovanému vaření, konzumaci a nabírání kil. Jak napsal Sádlo, je to infekční bestie, jejíž kalorickou hodnotu nechci znát. Uvařil jsem ke guláši hrnkové knedlíky podle Tvého receptu (jsou sqělé) a dočkal se všeobecné chvály. Takže hodnotím jednoznačně kladně a beru si ponaučení - nesuď dokud neochutnáš :)))

25 Šárka Šárka | Web | 25. října 2009 v 23:22 | Reagovat

[24]: Tomáši,

Po přečtení receptu bych za jeho funkčnost ruku do ohně nedala, ale po ochutnání jsem změnila názor. I když je to "infekční bestie", pud sebezáchovy šel stranou a tenhle poněkud extravagantní gulášek si získal můj respekt :-)
Jsem ráda, že v tom nejsem sama! Sádlo to napsal brilantně, po přečtení jeho a Tvého komentáře jsem se zase zasnila a marně si vybavuji tu neotřelou chuť prezidentského gulášku. Sakra, zase někdy bych ho měla uvařit a pořádně si jeho vůní provonět dům od podlahy až ke stropu. Tady opravdu platí bez výhrad - nesuď dokud neochutnáš ;-))) My o tom víme své ...

26 Honza Honza | 24. listopadu 2010 v 18:26 | Reagovat

Recept jsem vyzkoušel a měl velký úspěch. Nicméně, s odstupem času jsem k němu kritičtější. Za prvé, ta šlehačka na závěr je úplně špatně. Je jeko z jiného receptu, dělá z toho svíčkovou a k burgundskému vínu se rozhodně nehodí.
Za druhé a především, jak tak stárnu, mám rád poctivější a jednodušší chutě a hlavně nemám rád míchání neslučitelných konceptů. Tohle je vlastně recept na bourguignon, který je ovšem předělán podle středoevropské chuti, aby aspoň trochu připomínal starý dobrý guláš. Čili papričky, kečup (!), jalovec, džem, majoránka....je to trochu jako pejsek s kočičkou. Opakuju, měl jsem s tím úspěch, ale ten originální francouzský bourguignon je prostě lepší.

27 DolceVita DolceVita | Web | 25. listopadu 2010 v 1:14 | Reagovat

[26]: Honza:

To 100 % souhlasím !!!!! :-) Já na ten Havlův guláš taky koukala s velkou nedůvěrou, protože mi některé věci k sobě prostě nejdou. Ve výsledku to bylo dobré, ale cesta k výsledku je na můj vkus příliš komplikovaná a ... opakovala bych jen vaše trefně napsaná slova. Je to ale Havlův recept, tak v originále nemohu měnit nic. Díky moc za názor. Ztotožňuji se bez výhrad :-)

Bourguignon je fantastický, ostatně jsem ho před časem zveřejnila i zde na webu.
http://dolcevita.blog.cz/0704/burgundske-hovezi-ragu-boeuf-bourguignon

28 Magdaléna Magdaléna | 26. ledna 2012 v 9:35 | Reagovat

Dobrý den,
guláš byl výborný. Ale se šlehačnou výrazně "ztěžkne" a chuti se přiblíží svíčkové (viz komentář Honzy). Nejvíc nám chutnal, když jsme čekali, až vychladne a ochutnávali a ochutnávali... Když jsem přidala šlehačku, trochu mne to zklamalo.

29 DolceVita DolceVita | Web | 26. ledna 2012 v 15:19 | Reagovat

[28]: Magdaléna:

Dobrý den, Magdaléno,

také bych řekla, že "před šlehačkou" ten guláš měl už svou charakteristickou a zajímavou chuť a ve fázi "po šlehačce" se toho už mnoho nezměnilo :-) Ale originál je originál.

30 Marian Kopecky Marian Kopecky | E-mail | 18. srpna 2012 v 0:58 | Reagovat

Dobry Den,
Recept budu zkouset tento vikend. Rad bych se zeptal na mnozstvi JALOVCE. Kolik listu davat, na mnozstvi prisad uvedenych v receptu? Jalovec je docela aromaticky a nechci to prehnat. Diky
PS: Podle ustavy CR se vyraz exprezident nepouziva, spravne osloveni je prezident Vaclav Havel, i v obdobi po funkcnim obdobi i po jeho zivotni pouti, vim, ze media toto nedodrzuji. Nechci vypadat jako puntickar, ale Vaclav Havel si to zaslouzi. Jeste jednou diky a nezlobte se, ze "otravuju" s tim -ex.
Naschledanou. M.Kopecky

31 DolceVita DolceVita | Web | 19. srpna 2012 v 9:51 | Reagovat

[30]: Marian Kopecky:

Dobrý den,
jalovce doporučuji tak 3-4 kuličky, aby se jídlo příjemně navonělo a jalovec v chuti příliš nedominoval.

Za poznámku k panu prezidentovi děkuji! On si to opravdu zaslouží a takové puntičkářství je potřeba. Od této chvíle si na to budu dávat pozor. Děkuji za upozornění a přeji krásnou neděli.
S pozdravem Šárka Š.

32 Marian Kopecky Marian Kopecky | 12. září 2012 v 1:31 | Reagovat

Diky za informaci o jalovci. Gulas se povedl skvele a urcite se bude opakovat.
Jsem rad, ze se na me nezlobite ohledne pana prezidenta Havla. Vase stranky jsou skvele a diky za ne.
Naschledanou.
Marian

33 Petr Petr | E-mail | 25. září 2012 v 10:56 | Reagovat

Zdravím, guláš už jsem dělal několikrát a opravdu pokaždé chutná jinak ale stále je výtečný.

ps. nezdá se Vám že Hejma okopíroval zdejší recept viz. http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/havluv-gulas.html

34 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:38 | Reagovat

[32]: Marian Kopecký:

Jsem ráda, že se guláš povedl a zanechal dobrý dojem :-) Díky za návštěvu na mých stránkách a budu se těšit na další příležitost popovídat si o dobrém jídle. Mějte se prima. Š ;-)

35 DolceVita DolceVita | 26. září 2012 v 11:41 | Reagovat

[33]: Petr:

Zdravím :-) On opravdu je ten guláš dosti proměnlivý v chuti, s tím souhlasím. Ale něco na něm vždycky je! Možná proto se tento recept rozběhl internetem všemi směry a objevuje se v různých podobách v různých kuchyních... Mějte se prima a díky za zprávu. Šárka ;-)

36 womens cocktail dresses womens cocktail dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:03 | Reagovat

Q. What did the carpet say to the floor?

37 Svoby Svoby | 11. září 2013 v 16:08 | Reagovat

nějak náhodou jsem na to tady narazil a jak to tak čtu.. Tak už je mi jasná příčína Havlovy smrti :)
Všem doporučuji uvařit si Havlův guláš, protože jej vaří dokonce i pejsek s kočičkou, kteří jej sice vydávají za dort ale to je fuk :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.