Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Zapékaná cuketa po francouzsku

18. října 2006 v 20:41 | Šárka |  Zelenina
Zapékaná cuketa po francouzsku
Na tuto zdravou zeleninovou dobrotu potřebujeme minimum surovin a chuť zkusit zase trochu něco jiného. Možná se tento recept stane vaší oblíbenou pochoutkou, tak jak je tomu u nás. A to jsem ho poprvé vařila právě dnes (jak potvrzuje datum fotografie) a recepturu si musím napsat, neboť se jedná o mou vlastní fantazii. Fotografováno bylo těsně před vložením do trouby. Po upečení již nebyl čas na nic jiného. Jídlo tak nádherně vonělo, že jsme neodolali a ještě horké ho zkonzumovali se sklenkou dobrého bílého Chardonnay. Pokud máte chuť si též pochutnat na dobrotě z obyčejné cukety, zde je pro vás recept.
Potřebujeme: 600 g cukety (3 menší kusy), olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, 100g opravdu dobré slaniny, lžíce hladké mouky, dijónská hořčice, 1dl smetany, 1dl mléka, 100g sýra na strouhání, sekaná (sušená) petrželka, plátek másla
Neloupané cukety nakrájíme na plátky o síle cca 2-3 mm. V pánvi rozpálíme olivový olej a nakrájenou cuketu orestujeme. Osolíme, ochutíme čerstvě mletým pepřem, přidáme nakrájenou slaninu a dobře v pánvi promícháme. Orestované cuketové plátky poprášíme jednou lžící hladké mouky a zalijeme smetanou, ve které jsme prošlehali lžičku pikantní dijónské hořčice. V pánvi promícháme s cuketkami a jakmile pokrm zhoustne, přilijeme mléko. Tekutiny by mělo být právě tolik, aby se zelenina ve vzniklé omáčce jen lehce vznášela (viz fotografie pokrmu před vlastním pečením). Na závěr přidáme nasekanou čerstvou petrželku a naposledy promícháme. Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme si zapékací mísu. Vytřeme ji slabě máslem (já použila česnekové máslo na grilování, ale není to nutností, stačí i obyčejné). Obsah pánve do zapékací nádoby urovnáme stěrkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme do horké trouby a pečeme 15 minut. Po této době bylo jídlo krásně propečené, sýr na povrchu křupavý (použila jsem obyčejný eidam) a po ochutnání prvního sousta jsem věděla, že tento pokrm bude v naší kuchyni vonět častěji. I vám přeji dobrou chuť.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

18 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 19. října 2006 v 7:06 | Reagovat

Mohu opravdu doporučit. Je to mńamka. Gratuluji!! To se ti opravdu povedlo!

2 Vláďa Vláďa | E-mail | 20. října 2006 v 15:48 | Reagovat

Po tomto shlédnutí v práci vyčerpán a hladov,bych se nejraději rozjel do oblasti původu této určitě velmi dobré krmě a kousek uzmul Edymu.

Vím,již není.                   Blahopřeji Edo,umíš si vybrat.     Vláďa

PS.Samozřejmě Šárko,hluboce se ukláním.

3 Ajina Ajina | E-mail | Web | 31. října 2006 v 9:58 | Reagovat

Ahojky.

Recept mě zaujal. Ještě mám doma cuketu, tak ho asi vyzkouším.

4 Šárka Šárka | 6. listopadu 2006 v 9:36 | Reagovat

Jsem ráda, že jsem ti dala inspiraci. Na oplátku mě můžeš informovat, jak se recept povedl a hlavně "zda chutnal" :-) Díky za návštěvu na mém blogu.

5 Ivuška Ivuška | E-mail | 14. února 2007 v 6:35 | Reagovat

V sobotu jsem ukuchtila zapékanou cuketu a skoro jsme se s manželem poprali o pekáč! Byla báječná ! Mňam !!! Díky za stránky a recepty, které mě hladí po duši.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. února 2007 v 15:08 | Reagovat

Já díky tobě Ivuško ;) taky jsem se o pekáč s voňavou cuketou prala, když tak náramně voněla ;) Tvůj komentář mě taky pohladil po duši. Měj se krásně a přeji ti hezký valentýnský den ;)

7 Zdena Zdena | E-mail | 23. dubna 2007 v 10:14 | Reagovat

Ahoj Leni,

treba to stoji za vyzkouseni.

Pa

8 doma doma | 10. června 2007 v 12:27 | Reagovat

jak se spravne zapeka??

9 Olga Olga | 14. srpna 2007 v 17:17 | Reagovat

Tenhle recept by mohl aspirovat na recept století. Protože cukety pěstujeme na naší malé zahrádce, už jsem baštu připravovala 3x, jednou i jako přílohu ke grilovanému masu. Stejně nadšená je z něj i moje sestra a vybíravý švagr. Jen jsem si pokrm přejmenovala na "po řecku", nemám Francouze ráda. Díky moc.

10 Šárka Šárka | E-mail | 14. srpna 2007 v 21:57 | Reagovat

Olga :-) cukety jsou u nás taky moc v oblibě. Jestli mohu doporučit, tak koukněte na recept "Řežábek", rubrika zelenina. Je to naše cuketová mňamka č.1, tak mohu doporučit. Nechť se daří pěstovat co nejvíc cuketek, ze kterých bude na stole vonět hodně dobrot po celé léto. Zdravím a díky za komentář :-)

11 Bregenz Bregenz | 6. září 2007 v 8:32 | Reagovat

Musím potvrdit, je to opravdu výborné!

12 Šárka Šárka | E-mail | 6. září 2007 v 11:01 | Reagovat

Bregenz :-) i já jsem se nechala tímto jídlem hned na první dojem okouzlit. Ostatně byl to naprosto první recept na tomto mém blogu -v době, kdy jsem ještě vůbec netušila, že téma gastronomie rozprostřu do těchto větších rozměrů a fotografických záběrů. Jsem ráda, že tak prostá receptura má své obdivovatele. I já jsem si pochutnala. Díky za moc milý komentář :-)

13 Vladěna Vladěna | E-mail | 20. září 2007 v 11:33 | Reagovat

Dobrý den, tak jsem včera zapekla cuketu a došla jsem k názoru, že bych to mohla sníst už ve fázi před zapečením. Opravdu jsem 15 až 20 let nevařila a vědomě nejedla cukety a teď (díky Tobě) zjišťuji, že mi začínají chutnat :).

14 Šárka Šárka | E-mail | 20. září 2007 v 13:37 | Reagovat

Vladěna :-) byla jsem na tom podobně :-) Zrovna včera jsem k večeři dělala něco podobného a taky to dopadlo úžasně. Když to vyjde, teceptík se tu objeví taky. Je to ve stylu řeckých tzatziky, ale orestované a zapečené :-) Chce to ten recept zveřejnit, potom to vyzní daleko lépe a určitě to někoho naláká taky. Zatím nebudu prozrazovat a zapracuji na tom receptu, nějaké foto mám. Tento komentář mě moc těší! S cuketou se dají dělat celkem divy. Je to výtečná křehká zelenina a navíc její příprava nedá moc práce. Díky a moc zdravím ;)

15 Lukáš a Verča Lukáš a Verča | 10. srpna 2008 v 15:14 | Reagovat

Ahoj, nejsem zrovna milovníkem cukety, tak jsem se tohohle receptu trochu bál, ale zbytečně, se ženou jsme si velmi velmi velmi pochutnali! Sice jsme neměli dijonskou horčici, jen plnotučnou, ale i tak opravdová lahůdka. Pro zpestření chutí jsme ještě hmotu v misce zlehka zasipali zelenými olivami :)) A jako přílohu? Štouchané brambory se zbylou smetanou + pažitka a petrlželka a trochec másla... LAHODA! :) díky

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. srpna 2008 v 16:08 | Reagovat

15 - Lukáš a Verča :-)

Cuketa vypadá na první pohled trochu podezřele, ale když se to s ní v kuchyni umí, odmění se nám opravdu dobře chutnajícím jídlem. Šťouchané brambory nadlehčené smetanou a bylinkami musely jídlo opravdu příjemně korunovat. Věřím že to byla lahoda. Díky za komentář a za připomenutí tohoto příjemného receptu. Zrovna se mi doma povaluje pár cuket a přemýšlela jsem co s nimi. Mám jasno :-)

17 any any | E-mail | Web | 4. listopadu 2008 v 13:51 | Reagovat

Na vaše stránky jsem narazila úplnou náhodou, když jsem hledala recept právě na cuketu. Recept mne po prvním přečtení příliš nenadchl, řekla jsem si však, že zkusit se má vše. Děkuji sama sobě za odvahu tento báječný recept zkusit a děkuji vám za takový úžasný nápad. Jelikož jsem "těstovinová" a v povaze mám všechno si přetvořit k obrazu svému, zamíchala jsem do této směsi vařené těstovinky a pak až dala zapéct. Výsledek byl výborný :). Povinně ochutnávala celá rodina, včetně 50kilometrů vzdálené babičky. Je to zhruba měsíc, kdy jsem poprvé navštívila vaše skvělé stránky a toto jídlo se na našem stole ocitlo minimálně 3x :) Od té doby tu "smrdím" minimálně 2x denně a hledám inspiraci na další báječné recepty. Jen tak dál Šárko a přeji vám mnoho štěstí do další tvorby.

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. listopadu 2008 v 16:33 | Reagovat

17 - any :-)

Tak tě tu vítám any :-) Pokud jde o cuketu, nedá se s ní zkazit žádné jídlo, protože ona umí podržet všechny chutě naprosto dokonale. Není problém připravit jídlo sladké ani slané. Báječný je též zapékaný cuketový řežábek. Doufám tedy, že se i nějakým dalším receptem trefím do chuti u vás doma a podle mého postupu se jídlo podaří :-) Napsala jsem zrovna svou první receptovou knihu plnou vyzkoušených a spolehlivých receptur, tak když mi to čas dovolí, pustím se do dalšího dílu. V současné době připravuji kalendář s domácími recepty, tak mám trochu méně času na samotný blog, ale zase brzy si ho udělám. Začala jsem provozovat nové stránky www.gurmánka.cz, tak postupem doby se to tam taky zaplní užitečnými radami do kuchyně a chutnými recepty. Posílám pozdravy a díky za všechny návštěvy - minulé, současné i ty budoucí.

19 iveta iveta | E-mail | 18. ledna 2009 v 10:19 | Reagovat

Dnes bude tento recept k obědu. Jen nemám slaninu, tak sjme nakrájela domácí libový buček a dám plnotučnou hořčici, protože dijonskou teď nemám. Ale snad to nebudu ničemu vadit. :-)

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 18. ledna 2009 v 23:17 | Reagovat

19 - iveta

Myslím, že záměna jmenovaných surovin recepturu nijak nepoškodila :-)

21 iveta iveta | E-mail | 20. ledna 2009 v 8:34 | Reagovat

To máte naprostou pravdu, bylo to naprosto skvělé. jen příště to manžel chce zapečené s těstovinami, máme je moc rádi, ale myslím, že záměnabrambor za těstoviny tomuto receptu neuškodí. :-) Díky. A jakmile koupím cuketu, vyzkoušíme řežábek. :-)

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 16:59 | Reagovat

21 - iveta :-)))

23 iveta iveta | E-mail | 22. ledna 2009 v 22:53 | Reagovat

Zítra bude řežábek, jsem zvědavá na výsledek. :-)

24 Pavluša Pavluša | 2. července 2009 v 15:05 | Reagovat

Tak jsem to včera dělala a bylo to naprosto úžasné! Nedávala jsem tam mléko, jen smetanu a hořčici jen obyčejnou, ale moc jsme si pochutnali. Díky za recept :)

25 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. července 2009 v 11:44 | Reagovat

[23]: iveta - řežábek u nás doma hraje prim :-)

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. července 2009 v 11:44 | Reagovat

[24]: Pavluša

Smetanou se nikdy nic nezkazí :-) Je fakt, že tato nenáročná úprava cukety je celkem zajímavá. Díky za vyzkoušení.

27 Mája Mája | 28. července 2009 v 10:34 | Reagovat

Byla jsem obdarována cuketou a hledala jsem nějaký nový recept na vyzkoušení, obalovaná cuketa je sice dobrá, ale chtělo to změnu. Šárko, smekám, byla to lahůdka největší, škoda, že mi nezbylo na dnešní oběd, zbytek včerejší mňamky si zamluvil přítel do práce k obědu.:-)

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. července 2009 v 12:33 | Reagovat

[27]: Mája:

A potom se řekne "obyčejná cuketa" :-) Já je mám ráda a zrovna včera jsem si koupila takové miniexempláře a hodím si je jen tak na gril. Je to úžasná zelenina, tak před ní taky smekám :-) Díky za milý komentář Májo.

29 misa misa | 15. srpna 2010 v 12:21 | Reagovat

Děkuji za parádní recet, už dlouho jsem nic tak dobrého a rychle připraveného nejedla. na druhý pokus jsem ani nezapékala, jen nechala rozpustit uzený eidam. Jedli jsme s celozrnnou rýží, kterou by jinak moji chlapi a mimo jiné i cuketu nejedli. děkujeme

30 Šárka Šárka | Web | 17. srpna 2010 v 10:30 | Reagovat

misa:

Potěšení na mé straně :-) díky

31 Katinka Katinka | E-mail | 30. října 2010 v 19:20 | Reagovat

Pozdravujem Šárko. Tento váš recept mám už veľmi dlho uložený v sekcii Obľúbené položky, mnohokrát som bola už na krajíčku k jeho realizácii, ale vždy ho niečo predčilo. Ale veru, márne. Dnes som sa chcela "zbaviť" posledných cukiet z úrody mojich rodičov, tak som ho konečne skúsila a je naozaj vynikajúci. Niekoľko ingrediencií som substituovala, keďže som v domácnosti nemala ani mlieko, ani sladkú smotanu, ani dijonskú horčicu, ani slaninku, nahradila som ich kyslou smotanou, horčicou polotučnou + plnotučnou a miesto slaninky som dala kúsok pálivej klobásky. Výsledok bol veľmi uspokojivý. Muž niekoľkokrát počas jedenia povedal, že je to geniálne, skvelé, výborné, takže tento recept určite budeme opakovať. Ak však môžem odporučiť, cukínu by som nabudúce už vôbec nesolila - slanina alebo klobáska a syr v sebe obsahujú dostatočne soli, takže nabudúce solenie vypustím. Ešte raz, veľká pochvala a idem pozrieť cukínovú dobrotu, ktorá vo vašej domácej kuchyni obsadila prvú priečku. Zároveň práve dopekám Jablkový moučník (25. 2. 2007), tak som veľmi zvedavá. Pečiem ho ako narodeninovú tortu.

32 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2010 v 12:21 | Reagovat

[31]: Katinka:

Posílám halloweenské pozdravy :-) Tento recept považuji za víceméně historický, protože je to tuším úplně první recept, který jsem zde zveřejnila. Od té doby jsem s cuketkovým experimentováním ušla delší kus cesty, ale k této zapékané variantě se zase někdy ráda vrátím. Faktem je, že se uvedené ingredience dají podle chuti a možností zaměnit. Varianta "podle Katinky" zní lákavě a opravdu se se solí může šetřit, protože z klobásky se jí uvolní dost a sýr k tomu ještě přidá své :-) Mám radost, že recept jako návod na likvidaci cukety zafungoval návodně a s pomocí vlastní fantazie jste si vytvořila ještě větší lahůdku. Díky moc za zprávu a za další nápad do kategorie - Co s cuketou? Přeji ať se jablkový moučník vydaří a s ním i celý halloweenský víkend. Posílám pozdravy a poděkování za milý komentář a za důvěru v mé recepty. Šárka ;-)

33 Ivuška Ivuška | E-mail | 8. července 2012 v 21:23 | Reagovat

Milá Šárko, je to už víc jak 5 let, co jsem ti zde opěvovala tento recept. Od té doby se toho v mém životě tolik změnilo, ale zapékaná cuketa je v něm pořád. :) Před pár minutama jsem ji vytáhla z trouby a ta vúně...aaaach. Vařím podle tebe už delší čas, ale dva tvoje recepty budu vařit už napořád : zapékanou cuketu a palačinky z receptu na Crêpes Suzette. Než jsem recept na ně našla u tebe, tak jsem prostě palačinky neuměla, dnes jsem v rodine palačinková velmistrině. Díky, díky, díky.

34 DolceVita DolceVita | Web | 9. července 2012 v 12:12 | Reagovat

[33]: Ivuška:

Milá Ivuško, je s podivem, jak ten čas letí. Toto je jeden z úplně prvních receptů na mém blogu. Od té doby jsem jich napsala desítky, ale k této úpravě křehkých cuketek se také poměrně dost často a ráda vracím. Moc mě těší, že se tu zase potkáváme a že mé recepty inspirují k domácímu vaření. Kdo umí dobré tenoučké palačinky, ten si obdiv vážně zaslouží Máš i ten můj :-)))) Velké díky nejen za milý komentář, ale též za věrnost mým receptům. Moc mě to těší! Krásné léto přeje Šárka

35 Martin Martin | 18. srpna 2012 v 16:48 | Reagovat

Děkuju za vynikající recept. Musel jsem si to uvařit už 2x během 7 dní, je to návykové a neskutečně dobré:D.

36 DolceVita DolceVita | Web | 19. srpna 2012 v 9:52 | Reagovat

[35]: Martin:

Děkuji za kompliment obyčejné cuketě :-) Také si myslím, že taková rychlá a nekomplikovaná jídla dokáží hýřit půvaby na všechny strany. Krásnou neděli :-)

37 sam sam | 28. listopadu 2012 v 7:19 | Reagovat

hezký návod, hodně mi chutnalo také toto http://recepty-z-cukety.cz/zapekane-cukety.php

38 Adriana Adriana | Web | 19. prosince 2012 v 17:31 | Reagovat

Tak sme vyskúšali a bolo to výborné, ďakujem za skvelý recept. Cukety mám veľmi rada a poteší obmena. Ja ich robím najčastejšie ako vydlabané lodičky naplnené rôznymi plnkami, hubovým rizotom. Váš recept nám veľmi chutil!

39 DolceVita DolceVita | Web | 20. prosince 2012 v 11:57 | Reagovat

[37]: sam:

díky za zprávu :-)

40 DolceVita DolceVita | Web | 20. prosince 2012 v 11:58 | Reagovat

[38]: Adriana:

Cuketa je všestranná surovina a může s ní podnikat samá chutná kouzla :-) Díky za zprávu, potěšila mě! Šárka ;-)

41 Dan Dan | E-mail | 22. září 2013 v 18:10 | Reagovat

Recept se moc povedl, taky jsem měl trochu obavy z toho jak to dopadne, ale nemusel jsem mít, protože jsme se skvěle najedli a hlavně si pochutnali.

42 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 30. září 2013 v 16:47 | Reagovat

[41]: Dan:

Dobrá zpráva ;-) Díky!

43 Janka Janka | 7. září 2014 v 12:36 | Reagovat

Mňam,tak tohle je mezi cuketovými recepty naprostá jednička!Moc za něj děkuju a už teď, malou chvíli po dojedení, se těším, až ho znovu uvařím ;-)
Jak by řekl Kája Mařík: "tohle jde přímo do ledvin"...

44 gobbles gobbles | Web | 7. června 2016 v 22:23 | Reagovat

půjčka 3000 bez registru :-P

45 lenka lenka | 10. srpna 2016 v 10:49 | Reagovat

Moc dobrý recept. Všem chutnalo

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama