Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Švestkové knedlíky

28. října 2006 v 18:09 | Šárka |  Sladká kuchyně
Tak dnes jsme je měli naposledy. Na stromě jich sice ještě pár zůstalo, ale zítra ráno je jistě posnídá mráz. Krásný podzim je pryč a vládu přebírá paní "Zima". Pár vzpomínek na léto doma ve spíži zůstalo; slivovička z minulého léta a z toho letošního celá řádka báječných povidel se skořicí a rumem, která tak ráda vařím. Asi to bude tím, že mám léty (posledními třemi, co máme ovocný sad) do detailu dotažen pracovní postup, kdy míchat povidly je "netřeba"! Určitě ho zde zveřejním a nějaké to akční foto ze samotné přípravy k tomu. Nyní si tu odložím jenom ještě "horkou" fotku těch ovocných knedlíků, které jsme právě dojedli a recepturou doplním později. Ostatně na švetky si zase budeme muset nějakou tu dobu počkat, tak není kam spěchat. Ke své nedodělané práci se určitě vrátím.
Recept na švestkové knedlíky (z jemného tvarohového těsta)
Na těsto potřebujeme 500 g měkkého tvarohu (já používám od Madety - mám ji prakticky za rohem a po stránce kvality mu nemám co vytknout, obsah tuku 21 %), na toto množství tvarohu nám postačí 1/4 litrový hrnek mouky (dávám dvě třetiny polohrubé & jednu třetinu celozrnné mouky špaldové, viz foto), do mouky špetku soli a 2 čerstvé žloutky.
Ovoce na náplň (tentokrát to byly švestky :-), na posypání strouhaný tvaroh, moučkový cukr a přelít rozehřátým máslem (tím nejlepším, co seženeme), špetka skořice pro ještě lepší vůni.
Těsto připravíme známým způsobem a dobře prohněteme v širší míse. Když je těsto kompaktní, ještě ho propracujeme na pracovní desce či vále. Musím říct, že těsto v kombinaci mouky běžné polohrubé a celozrnné je senzační (nelepí se, výborně se s ním pracuje a když ještě uvážíme ten fakt, že budeme mít pocit, že přeci jenom je tento pokrm zdravější, stojí jistě za vyzkoušení. Tento recept je pro mě favorit, jsem ráda, že jsem ten experiment se špaldovou moukou riskla. A ptáte se, zda se to náhodou negativně neodrazí na chuti? Odpověď zní: "Chutnají ještě lépe, než si umíte představit" :-) Ještě tu chuť mám na jazyku, tak vím co říkám. Knedlíky zaváříme do vroucí vody a vaříme je přesně 8 minut a je hotovo (těch 8 minutek vážně stačí, neboť předpokládám, že připravovat budete těsto tenčí, jako jsem to dělala já). Na talíři si tuhle dobrotu hojně posypeme strouhaným tvarohem, přelijeme máslem a poprášíme moučkovým cukrem. Já před podáváním zlehka vysypu talíř voňavou skořicí. Na záhonku jsem našla ještě pár živořících lístků meduňky (báječně chutná a voní po citrónovém aroma) a bílý talíř jsem oživila posledními kvítky levandule. Tak snad vám bude chutnat, pokud to zkusíte podle mého receptu.
(plánovala jsem si recept k fotografii připojit později, nějak mi to nedalo a je to již nyní komplet)
Pokud někdo máte zajímavý recept na ovocné knedlíky a chcete se o něj rozdělit, tak budu ráda. Krásné podzimní dny.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 28. října 2006 v 18:50 | Reagovat

Jako vždy je to super napsané, že i snad já bych to podle tohoto receptu zvládnul. A k té chuti,nevím k čemu bych to přirovnal, snad jako něco velice silného a krásného, co jsem prožil zcela náhodou též během dnešního dne:). Prostě je to pohádka - a to ja sladká jídla moc nemusím. Byl to dnes tedy den! Plný krásných zážitků. Děkuji Ti, moje krásná čarodějko - to,že jako vždy vyčaruješ m. j. krásná a dobrá jídla a z "obyčejných švestkáčů" vykouzlíš mňamku, že..... Nejlépe, když si to sami též vyzkoušíte. Dobrou chuť!

2 Vláďa Vláďa | E-mail | 29. října 2006 v 21:39 | Reagovat

Opravdu moc krásné a určitě i dobré.Tím mi Šárka připomněla,abych požádal ještě svou milovanou ženušku,poslal ji na zahrádku sebrat nějaké ty jahůdky a udělat knedlíčky dle receptu uvedeného výše.Máme jahůdek ještě asi tak do poloviny listopadu,pokud nepřijde náhlý mráz.Děkujeme za inspiraci,Vláďa a Rudinka

3 Šárka Šárka | Web | 29. října 2006 v 22:51 | Reagovat

Díky za komentář :-) Jestli ještě počátkem listopadu máte na zahrádce jahody, tak je to k neuvěření. Jahodové knedlíky by byly báječné, musím je odložit až na příští sezónu. U nás "na jihu" už nerostou :-) Těším se na pátek, že se zase uvidíme. Do té doby se mějte moc fajn a opatrujte se.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. března 2007 v 7:53 | Reagovat

Zpráva pro Rudku ;) Tak hlásím, že právě nyní jdu dělat jahodové knedlíky. Jahody pro mě vypěstoval španělský farmář, ale vonět budou v mé kuchyni. Tak s jahodami jsem sezónu nastartovala dřív než ty, ale pěstovat je až do listopadu bych nesvedla. Takhle kouzlit umí jenom Rudka! Možná těm jahodám prozpěvuje a to já nedělám ;)

5 Jajakiwi Jajakiwi | 26. února 2008 v 9:26 | Reagovat

Sarko, ty knedliky jsou vyborne! Dneska jsem je delala s merunkama a strasne jsme se s manzelem precpali :) Jen se me zdaly na povrchu takove oslizle, trochu lepkave. Na chuti jim to tedy neubralo, ale stejne by me zajimalo, co jsem kde zanedbala a jak se toho priste vyvarovat.. Poradis prosim? Predem dik!

6 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 11:56 | Reagovat

Jajakiwi :-)

Tak to mám radost. Myslím, že důležité je vyzkoušet různé druhy tvarohů, protože ty se liší svým poměrem tuku a tam by mohl být ten kámen úrazu. Já mám prakticky zkušenosti jen s tím z Madety a ten mohu doporučit. Až budou čerstvé jahody, zkusím zaexperimentovat s přípravou těsta i s jiným tvarohem (rozdílné tučnosti) a potom budu vědět víc. Chce to zkoušet :-)

7 wedding party dress wedding party dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:27 | Reagovat
8 replica rolex watches for sale replica rolex watches for sale | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:05 | Reagovat

A. Because he wanted to see time fly!
http://www.shouldwatches.com/

9 fLether fLether | Web | 20. června 2015 v 7:49 | Reagovat

pujcka ihned na ruku praha :-(

10 unjustifiable unjustifiable | Web | 20. června 2015 v 22:52 | Reagovat

pujcky 10000 ihned :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama