Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rybí filet s krustou

7. října 2006 v 16:54 | Šárka Škachová |  Ryby
Zapékané rybí filety s krustou
Ingredience:
  • cca 6 plátků rybích filetů (treska, pangas, egli, merlan atd.)
  • citrónová šťáva
  • 2 lžíce olivového oleje
  • koření (viz text)
  • 1 cibule
  • 2 celá vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • strouhanka
  • parmezán
  • máslo
  • čerstvé bylinky
Čerstvé nebo rozmražené rybí filety osušíme a zakapeme trochu citrónovou šťávou (rybí maso se nám zpevní). Zapékací misku lehce vytřeme olivovým olejem a vysypeme špetkou koření, kterým budeme ochucovat ryby. Já používám čerstvý hrubě mletý pepř, trochu chilli, bylinkovou sůl (může být Mirador) a vhodné jsou jemně nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn). Do takto připravené zapékací misky rozložíme na tenko pokrájené cibulové kroužky (které můžeme předem trochu osmahnout) a na cibulku klademe jemně osolené filety, jeden vedle druhého. Zvrchu ryby ještě opepříme a přidáme nějaké oblíbené koření na ryby (to opravdu podle chuti - já nejraději používám čerstvé bylinky a trochu sušeného česnekového koření). Pokapeme zlehka olivovým olejem. Nyní rozšleháme 2 vejce se lžicí dobré pikantní hořčice a ryby v zapékací misce touto směsí přelijeme.
Rozpálíme si troubu na 190 - 200 °C a do horké trouby dáme zapéct asi na 30-35 minut. Těsně před vložením do trouby si rozmícháme 4-5 lžic strouhanky se lžící strouhaného parmezánu. Zasypeme ryby a poklademe slabými plátky másla. Takto připravenou zapékací misku dáme do horké trouby a zapékáme do doby, než je strouhanková krusta do zlata upečená.
Poznámka:
Jednoduchý a rychlý recept
  • Doba přípravy - 10 až 15 minut
  • Doporučená příloha: pečivo (křehká bageta), čerstvý salát a sklenka vína :-)
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kateřina Aulická Kateřina Aulická | E-mail | 10. října 2006 v 15:08 | Reagovat

Milá Šárinko,tak tento recept si velice dobře pamatuji,ochutnali jsme ho u tebe na návštěvě a bylo to perfektní,také vzpomínáme na plněné papriky,to bylo něco! PaPaPa....

2 Denisa Písaříková Denisa Písaříková | E-mail | 29. listopadu 2006 v 19:49 | Reagovat

Dobrý den!

Zajímalo by mě, kde se dá sehnat koření Mirador.

Velice děkuji za laskavou odpověď.

Denisa

3 Šárka Šárka | 29. listopadu 2006 v 22:43 | Reagovat

S kořením Mirador to nebude tak snadné, na zdejším trhu není. Je to švýcarský produkt, vyráběný obchodní sítí Migros. Jedná se vlastně o kořenící směs s přídavkem mořské soli a velkého procenta sušených bylinek. Něco na způsob známé Vegety, ale na chuti obohacené právě těmi bylinkami. Tato kořenící směs se používá na salátové zálivky (na to je geniální), na dochucení ryb, vlastně já ji používám na všechno pro finální úpravu na talíři před vlastním servírováním. Domnívám se, že není nemožné najít něco obdobného na našem českém (dnes již na koření a různé kořenící směsi) trhu. Určitě dám vědět, když natrefím na něco identického.

4 Mirka Mirka | 1. prosince 2007 v 10:13 | Reagovat

Šárko,

tak dnešní los padl na tento recept, už je rybička připravená v pekáčku, ač mám angínu, tak po pár penicilínech mi tak otrnulo a prostě měla jsem to chuť vyzkoušet. Je tam teda pár odlišných věcí, na ryby používám koření Kabajaki, sýr jsem teda dala obyč. cihlu (snad mě neukamenuješ:))), u nás na vsi na Parmezán celý rok nenarazím;) Musela jsem trošku improvizovat...

Takže pak dám vědět, jak oběd chutnal, kdybys chtěla, můžu poslat fotku jak to bude vypadat, jen nevím kam:)

Mirka (co tě má od objevení tvých stránek pořád na liště:))

5 Mirka Mirka | 1. prosince 2007 v 11:03 | Reagovat

Ježkovi voči, omlouvám se...chodím totiž na stránky, kde si všichni tykáme, tak jsem tu tykla taky...fakt se omlouvám, bylo to bezprostřední!!!

Mirka

6 Šárka Šárka | E-mail | 1. prosince 2007 v 11:36 | Reagovat

Klidně si budeme tykat :-) Je mi to taky příjemnější a nejsem žádná stará dáma typu M.D.Rettigové :-)

Mirko :-)

Jsem ráda, že padl los na tento recept, který nemá ani fotografii a patří mezi ty první, které jsme zde uveřejnila. Je to fakt dobré a dá se různě kombinovat s kořením i sýrem - přesně tak, jak to máš v úmyslu :-) Vaření je zábava a je potřeba vařit s tím, co máme po ruce. Ne vše se ke všemu hodí, ale drobná záměna koření a některých ingrediencí může receptu jenom prospět. Sama vařím opravdu hodně dle vlastní fantazie, recepty vymýšlím a mnohem víc si tím pádem užiju při samotné realizaci. Přeji ti dobrou chuť a pohodu při domácím vaření. Já jdu taky něco chystat na večeři pro rodinku. Bude to švédská receptura, tak se tu snad objeví.

Fotku bych určitě od tebe moc ráda viděla !!! Pokud najdeš čas, můžeš ji poslat na mou mailovou adresu pracovní, tj. skachova@odvlhcovani.cz / na této adrese nemám šanci přehlédnout.

Tak měj se moc fajn, zdraví Tě Šárka ;-) Jo a díky za komentář a za milá slova.

7 Lucie Lucie | E-mail | 13. prosince 2007 v 16:43 | Reagovat

Uzasny receptik,jednoduchy a uplne mnamozni:o) Misto parmezanu jsem pouzila anglicky kozi syr a taky to bylo fajny.Ale s parmezanem je to urcite lepsi.Hodila jsem na panev jeste par krevetek s cesnekovym maslickem a k tomu bagetka a byla skvela veca na svete:o)

8 Šárka Šárka | E-mail | 13. prosince 2007 v 22:46 | Reagovat

Lucie :-)

Báječná improvizace! Jsem ráda, že z toho vzešla světová dobrota s chuťovým šmrncem, který celému pokrmu dal kozí sýr. Díky za komentář a za vyzkoušení :o)

9 Rudka Rudka | 23. ledna 2008 v 13:18 | Reagovat

Tak jsem včera dělala tuto křupavou pochoutku a povedla se na výbornou. Velice chutné a vřele doporučuji. Ten, kdo má rád ryby, tak by měl recept určitě vyzkoušet. Také jsem dala jiný sýr a nebylo to na škodu.

10 Šárka Šárka | E-mail | 23. ledna 2008 v 13:38 | Reagovat

To mám radost Rudko :-) S oblibou toto jídlo dělám na jaře nebo v létě, protože jsou čerstvé bylinky, které se k tomuto jídlu náramně hodí. Jiný sýr se použít určitě dá, ale s parmazánem jídlo bude křupavější. Je to jeden z mých prvních receptů a v té době jsem ještě neměla v kuchyni po ruce foťák :-) Dnes mi tam překáží pořád :-) Díky za zprávy a zdravím *

11 Kateřina Kateřina | 15. listopadu 2008 v 16:37 | Reagovat

Naprosto uchvancancující! Použila jsem překrásné pangasí filety, domácí vejce, čerstvé bylinky a křenovou hořčici. Strouhanku jsem předtím zlehka opekla na másle a parmezán jsem rozhodně nešetřila. Vonělo to z trouby překrásně, krustička byla křupavá, ryba naprosto měkká a nevysušená, prostě báječné! Jako příloha byly rajčatové bagetky, zeleninový salát a skvělý Sauvignon (u jedné sklenice rozhodně nezůstalo). Díky moc za recept, už se těším, až si jej zopakuji!

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. listopadu 2008 v 14:43 | Reagovat

11 - Kateřina

Díky za komentář pod tímto receptem :-) Hned mi to připomnělo, že bych měla doplnit nějaké fotografie, protože takto připravená ryba za to opravdu stojí! Rybička s voňavou krustou nenechá nikoho na pochybách, že by ryby na našich talířích měly být co nejčastěji, protože "kdo jí ryby v každém čase, bude zdráv a štíhlý v pase" :-)

13 Mirek Mirek | 16. ledna 2010 v 22:18 | Reagovat

... už jste některá objevila, čím nahradit Mirador?

14 DolceVita DolceVita | Web | 19. ledna 2010 v 18:20 | Reagovat

[13]: Mirek: klidně vegetou nebo bylinkovou solí s přidáním sušených bylinek. Mirador je směs bylin a soli. Dnes toto koření (původem ze Švýcarska) v receptech nezmiňuji tak často, protože tu není k sehnání, ale nahradit se bylinky dají vždycky bylinkami. V tom problém není. Sůl vezměte mořskou. Má lepší solící schopnost a nemusí se jí do jídla dávat tolik.

15 purple cocktail dress purple cocktail dress | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:38 | Reagovat

A. Swimming trunks.

16 Martin Martin | 26. ledna 2014 v 21:05 | Reagovat

Děkuji za velmi povedený recept. Vzal jsem si z toho vlastně jen základ a dochucovadla (koření) měním, ale stále výborné.

17 renilla renilla | Web | 22. června 2015 v 13:48 | Reagovat

cetelem půjčka podmínky :-)

18 Andrea Andrea | 18. listopadu 2015 v 13:40 | Reagovat

Dobrý den, hledala jsem recept na rybí filet a narazila na ten Váš. Slavil velký úspěch, ačkoliv jsem to malinko přehnala s chilli :) Jinak musím moc pochválit, všem chutnalo a rozhodně někdy zopakuji.
Pěkný den

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama