Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Recepty na polévky

17. října 2006 v 13:35 | Šárka |  Česká kuchyně ve světě
Polévky z Goldene Stadt

1) Pražská bramborová polévka
500 g brambor, sůl, 100 g zeleniny, muškátový květ, bílý pepř, jíška z 20 g másla a 20 g mouky, ¼ l kyselé smetany, 2-3 žloutky, uzené maso či pražská šunka
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Světlou jíšku zředíme osolenou zeleninovou polévkou, okořeníme muškátovým květem a bílým pepřem, zahustíme prolisovanými brambory a dobře povaříme. Nakonec procedíme. V polévkové míse umícháme kyselou smetanu se žloutky a za stálého míchání přiléváme polévku. Jako vložku dáme na kostičky nakrájené uzené nebo šunku.

2) Okurková polévka
250 g brambor, voda, sůl, mletý kmín, 250 g čerstvých okurek, pepř, 1/8 l kyselé smetany, 30 g hladké mouky, 30 g másla, citrónová šťáva či ocet, kopr

Oloupané brambory pokrájíme a vložíme do vařící vody, přidáme mletý kmín a sůl. Když jsou brambory napolo uvařené, přidáme oloupané, nadrobno nakrájené okurky bez jadérek, pepř a uvaříme doměkka. Mouku rozkvedláme v kyselé smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Nadále vařící polévku mícháme, přidáme máslo, citrónovou šťávu či ocet a nakonec nadrobno posekaný kopr.

3) Okurková polévka "Znojmia"
400 g brambor, 2-3 kyselé okurky, 1 ¼ l vody, 1/8 l kyselé smetany, 30 g hladké mouky, sůl, kmín, cukr, kopr, popřípadě trochu láku

Postupuje se jako v předchozím receptu s tím rozdílem, že kyselé okurky krájíme na plátky a nepřidáváme máslo, citrónovou šťávu či ocet.

4) Česká salátová polévka

Hlávkový salát posekáme a podusíme na másle. Pak jej zalijeme polévkou z hovězích kostí, zahustíme řídkou světlou jíškou a povaříme. Před podáváním zamícháme sladkou hustou smetanu a zpestříme osmaženými žemlovými kostkami.

5) Salátová polévka knížete Rohana

Lepší listy hlávkového salátu se spaří, nechají uschnout a vykrájejí se z nich malá kolečka. Ta se zavaří do bujonu. Tato polévka se podává se ztracenými vejci a houskovým svítkem. Zde je jeho recept:

80 g housky, 4 lžíce mléka, 30 g másla, sůl, 2 žloutky, petrželka, muškátový květ, sníh ze 2 bílků, 10 g másla, 20 g strouhané housky.

Housky nakrájíme na kostky a povlhčíme studeným mlékem. Do másla umíchaného se solí zamícháme žloutky, sekanou zelenou petrželku, muškátový květ a přidáme housku a sníh. Syrové těsto rozetřeme na máslem potřený a strouhanou houskou posypaný plech a upečeme do růžova. Podáváme nakrájený.

6) Slovenská salátová polévka
20 g oleje, 20 g hladké mouky, stroužek česneku, voda, sůl, 2 hlávkové saláty, 1/8 l kyselé smetany, 20 g hladké mouky, cukr, ocet, kopr

Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, do které přidáme rozetřený česnek. Po chvilce pražení zalijeme vodou a přelijeme do hrnce. Posolíme, přidáme kyselou smetanu s rozkvedlanou moukou a necháme vařit. přichytíme octem nebo cukrem, v každém případě koprem a nakonec do polévky vložíme salát, rozřezaný na nudle. Pod pokličkou necháme ještě chvilku povařit.

7) Chodské kyselo
1 l vody, 100 g cibule, trochu nového koření, celého pepře a bobkového listu, ½ l kyselé smetany, sůl, 300 g čerstvých hříbků, 300 g brambor, 4 celá vejce, 30 g hladké mouky, popřípadě ocet

Do vody dáme vařit oloupanou cibuli, nové koření, celý pepř a kousek bobkového listu. Osolíme a do povařeného koření zašleháme kyselou smetanu, spojenou s hladkou moukou. Povařenou polévku přecedíme, přidáme na plátky nakrájené hříbky a necháme ještě chvíli povařit. Nakonec dáme do polévky ve slupce uvařené, oloupané brambory a natvrdo vařená vejce. Přichytíme octem.

8) Podkrkonošská kyselá polévka
100 g čerstvých hub nebo 10 g sušených hříbků, ¾ l vody, ¼ l kyselé smetany, 1 žloutek, 30 g másla, 3 vajíčka, 1 malá cibule, sůl, kmín
Kvas: ¼ l vody nebo mléka, 20 g čerstvého droždí, 40 g žitné mouky

Kvas připravíme několik hodin před vařením polévky. Droždí rozdrobíme do půllitrové nádoby, zalijeme vlažnou vodou či mlékem, přidáme mouku a zpracujeme. Řídké hladké těsto, do kterého můžeme vložit i kus chlebové kůrky, přikryjeme a necháme vykynout v teple. Rozřezané čerstvé či namočené sušené hříbky dáme s kmínem a solí do vody a necháme je vařit, až jsou měkké. Potom vlijeme dobře rozkvedlaný kvas za stálého míchání do polévky, nejlépe přes cedník, a necháme vařit. přidáme cibulku, udušenou na jednom dílu másla, a také kyselou smetanu, spojenou se žloutkem. Na druhém dílu másla připravíme míchaná vejce, která buďto dáme na polévkové talíře, či do hrnce. K této polévce servírujeme buď pečené brambory, nebo brambory na loupačku.

9) Brynzová polévka
250 g brynzy, 150 g chleba, 30 g cibule, kmín, paprika, polévka z hovězích kostí

Do polévkové mísy nadrobíme brynzu, přidáme nakrájený žitný chléb, nasekanou cibuli, mletý kmín a sladkou papriku. Vlijeme horkou polévku z hovězích kostí, necháme 5 minut stát a podáváme.

10) Staročeská syrovátková polévka
1 l čerstvé syrovátky, 40 g másla, 10 g hrubé mouky, 2 žloutky, sůl, kmín, ocet a cukr

Polovinu syrovátky s trochou kmínu necháme vařit asi pět minut. V druhé nádobě rozpustíme máslo, přidáme mouku a přilijeme ¼ l studené syrovátky. Tuto směs mícháme na ohni tak vydatně, že vytvoříme tuhý hladký krém. Nádobu vezmeme z ohně, nalijeme do ní zbytek studené syrovátky a rozkvedláme v ní žloutek. To vše přelijeme do první nádoby a necháme za stálého míchání krátce přejít varem. Ochutíme octem a cukrem a osmažené žemlové kostky vložíme těsně před podáváním.

11) Staročeská kaldounová polévka
1000 g husích drůbků se žaludkem a srdcem, 150 g másla, 150 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, celý pepř, 120 g hladké mouky, muškátový oříšek, sůl, ¼ l sladké smetany, 3 žloutky, zelená petrželka.

Husí drůbky, celý pepř, sůl, kořenovou zeleninu dáme vařit do studené vody. Do připravené světlé máslové zásmažky nalijeme polévku z uvařených drůbků, slabě ochutíme muškátovým oříškem a necháme dobře povařit. Do hotové polévky obereme maso z drůbků, pokrájíme je na kousky a přidáme již předem uvařené houskové knedlíčky. Hotovou odstavenou polévku zjemníme sladkou smetanou s rozšlehanými žloutky, dochutíme dle potřeby solí a sekanou zelenou petrželkou.

Zde je recept na houskové knedlíčky do polévky:
50 gžemle, trochu mléka, 20 g másla, 1 vejce, 50 g strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ, zelená petrželka

Oloupanou žemli nakrájíme na kostičky, přelijeme studeným mlékem a necháme provlhnout, V misce utřeme máslo s vejcem, solí, pepřem, muškátovým květem, zelenou petrželí, přidáme strouhanku a houskové kostičky a vše promícháme v tuhé těsto. Z toho uděláme malé knedlíčky, kterém vaříme v osolené vodě asi 3 minuty. Uvařené propláchneme studenou vodou a vložíme do polévky.

12) Rebarborová polévka
375 grebarbory, 1 l vody, citrónová kůra, 20 g bramborové moučky, cukr, citrónová šťáva

Rebarboru nařežeme na plátky a necháme s cukrem a kůrou citrónu, která není chemicky ošetřena, vařit doměkka. Bramborovou moučku smícháme s trochou studené vody a zavaříme. Po vyjmutí citrónové kůry ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a polévku podáváme teplou či studenou.

13) Pivní polévka "Gramatika"
1 litr piva, 2 housky nebo 100 g chleba, asi 80 g cukru, kmín, sůl, 40 g másla, 4 žloutky. 1/8 l sladké smetany, zázvor, citrónová kůra

Housky nebo chleba nastrouháme, nalijeme na ně pivo, přidáme kmín, sůl, cukr a máslo. Necháme asi půl hodiny vařit. Žloutky rozkvedláme ve sladké smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky, kterou necháme ještě krátce přejít varem. Potom přidáme podle potřeby zázvor či strouhanou citrónovou kůru.

14) Pivní polévka "Plzeňačka"
1 litr plzeňského piva 12°, 325 g cukru, 1 citrón 4 žloutky, 50 g hrozinek, 100 g černého chleba, 10 g skořice, 1/8 l sladké smetany

Do světlého piva dáme cukr, citrónovou kůru, celou skořici a necháme přejít varem. Do povařené a odstavené polévky rozšleháme žloutky se sladkou smetanou a necháme ji v ledničce vychladnout. Potom do ní přidáme jako vložku jemně nastrouhaný a s práškovým cukrem dozlatova opražený černý chléb. Při podávání vložíme do polévky uvařené a osušené hrozinky. Tato studená polévka se podává v šálcích.

Zde jsem uvedla několik receptů na polévky, jak je publikoval pan Jiří Morava (nar. 1932 v Brně), autor knihy "Pražský labužník". Je to jen malý zlomek jídelního lístku slavného restaurantu Goldene Stadt v Mnichově, jak se polévky vařily dle chuti pana majitele Hubáčka. Je to takový malý výlet do dob, kdy tato restaurace šířila slávu české kuchyně. Nehledejme v těch receptech prohřešky proti zdravému stravování (našli bychom jich mnoho - čerstvá smetana, žloutky, atd.), ale mějme na paměti, že restaurace, kde se vařila česká jídla, dostala mnohá ocenění na poli gastronomickém a za to jí patří velký dík a obdiv. Recepty jsou to velmi zajímavé, mají svou historii, a myslím si, že na původní staročeskou kuchyni bychom zapomínat neměli. Je to naše kulturní dědictví a vždy tomu tak bude. Moderní způsoby vaření leží nyní v našich rukách, tak se snažme, ať příští generace mají též na co vzpomínat.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 19. října 2006 v 7:19 | Reagovat

Mohu tyto recepty též jen vřele doporučit. Mnohé jsem měl již možnost vyzkoušet a je to vždy bomba. Opravdu, nekecám!!

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. února 2007 v 22:59 | Reagovat

Chtěla bych znát současnost tohoto restaurantu. Funguje či nikoli? Možná k tomu někdo poví víc, možná najdu čas a na té adrese se zastavím. Jistě by to za to stálo ;)

3 Věrka Věrka | 11. června 2008 v 9:24 | Reagovat

Polévky všeho druhu mám moc ráda, jsem polévková. Věrka.

4 Šárka Šárka | E-mail | 11. června 2008 v 19:51 | Reagovat

3 - Věrka :-) Polévkami česká kuchyně jenom hýří a těžko si vybrat jen jednu nejlepší. Mám svých favoritů opravdu mnoho a střídám je podle ročního období. Šárka

5 Markéta Markéta | 9. května 2012 v 16:25 | Reagovat

Bramborovou polévku jsem zkusila snad na všechny způsoby, ale tento jsem ještě neviděla. Ráda ho určitě zkusím, stejně jako když jsem vybírala svou novou pracovní desku do kuchyně. Vybrala jsem si podle této stránky http://kuchynske-pracovni-desky.cz , kde jsem se dozvěděla vše podstatné.

6 cheap bridesmaid dress cheap bridesmaid dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:28 | Reagovat

best post. I has been collection in my blog.
http://www.untildress.net/wedding-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama