Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rajská omáčka, k tomu domácí sekaná

29. října 2006 v 23:26 | Šárka |  Recepty všelijaké
Může se to zdát jako bláznovství, ale u nás doma se vaří právě tak. Tu kombinaci jsem si zamilovala. Do té doby jsem měla pocit, že rajskou sice sním, ale bez ní bych to klidně po celý svůj život přežila. Když jsem se jí mohla vyhnout, tak jsem to udělala. Mým nejoblíbenějším jídlem nikdy nebyla! Vařené hovězí maso většinou nebývalo konzistence takové, aby se rozpadalo. Rajská bez masa? To přeci není ono!
Naštěstí existuje jedna nejmenovaná osoba (ti moji nejbližší vědí), která má na svém žebříčku oblíbených maličkostí, bez kterých se nelze obejít "rajskou omáčku s knedlíkem a domácí sekanou". Když jsem ji připravovala v této kombinaci poprvé, přišlo mi to mírně pošetilé. Když jsem ochutnala, zamilovala jsem si tuto kombinaci. Dnes jsem ji vařila zas. Tak takhle nějak by to mělo vypadat, krásně vonět, tak jak to ta rajská omáčka umí (škoda že necítíte) ... v každém případě bude náramně chutnat.
Tak s odvahou do toho. Určeno jen pro toho, kdo kouzlu rajských jablíček v této voňavé a tekuté podobě podléhá. I když každý jistě má ten svůj nejlepší a léty osvědčený domácí recept, i tak ho zde uvedu. Nebude to zrovna v tuhle chvilku, ale jistě se k tomu dostanu brzy. A ještě pár foteček ze samotné přípravy, resp. fáze těsně před tím, než jídlo z trouby a hrnce zavoní, tedy té fáze nejdůležitější.
(sekaná ve stavu syrovém - trouba je již dávno horká, zbývá jen malinko podlít a potom se kuchyň na nějakou dobu bez nás obejde ... zpravidla si v této fázi jdu uvařit kafíčko a než ho dopiji, z trouby to zavoní a za necelou hodinku je hotovo)
(pokud nevařím rajskou omáčku z čerstvých rajčat, používám tento protlak z pasírovaných rajčat, který je absolutně skvělý a od těch čerstvých k nerozeznání - seženete ho určitě v každém větším marketu)
... nyní už zbývá jen popsat recepturu tak, jak ji dělám já ... za tímto účelem se k tomuto článku vrátím.
... a musím poděkovat tomu, kdo mě tohle jídlo naučil milovat ... díky miláčku, mám tě ráda jako tuto rajskou omáčku :-), tzn. nemohu se bez tebe obejít ...
Po hodně dlouhé době jsem se dostala sekaná zase na program dne ;) Někdo měl zase narozeniny a já si dala práci s jídlem i s tím, že jsem ten recept převedla do psané podoby a přidala též foto. DOMÁCÍ SEKANÁ: Tak tady to je ;) Jinak v rubrice "maso" na mých stránkách se ten recept ukrývá. Ještě ta rajda a hrnečkové knedlíky - brzy budou ať je tento můj starý hřich zlikvidován. Co se slíbí, má se splnit ;)
Rajská omáčka dle mého receptu; Hrnečkové knedlíky / tak a můžu mít čisté svědomí.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 30. října 2006 v 7:33 | Reagovat

Děkuji za zcela originální vyznání lásky:). No já, který tuto kombinaci jídla miluji již od svých cca 6 let, kdy jsem ji poprvé ochutnal, musím přeci jenom říci, že bez Tebe drahá Šárinko si svůj život již opravdu představit nedovedu, ale bez té omáčky bych to opravdu přežil. Bez Tebe by pro mě byl život tak fádní, jako ta sekaná bez té omáčky:). Teprve s Tebou mě baví svět, teprve s Tebou má můj život smysl, protože každý den bez lásky je  ztracený den a bez lásky nemá cenu žíti.

2 Šárka Šárka | Web | 30. října 2006 v 10:52 | Reagovat

Díky za tvůj čas, který věnuješ mým stránkám. Čas je to nejvíc, co si lidé vzájemně mohou dát. Ono je to tak i s tím vařením. Je třeba do toho "vrazit" pár volných chvil, hrstičku lásky, špetku důvtipu, kořenit úsměvem. Kde se dobře vaří, tam se i lásce daří. Nejdůležitější je, "mít pro koho" ... je fajn, že jsme na všechno dva.

3 edy edy | E-mail | 10. listopadu 2006 v 23:21 | Reagovat

Zapoměl jsem ještě dodat, kde jsem měl tu opravdu velikou čest, si poprvé v mých šesti letech, toto jídlo tak zamilovat. Bylo to v rodině Burianových, kterou jsme pravidelně s moji maminkou navštěvovali, protože maminka byla dobrou kamarádkou od manželky Vlasty Buriana. Tenkrát jsem si to vůbec neuvědomoval, jaká čest to pro mě je.

A mimochodem to bylo i zamilované jídlo Vlasty Buriana.

4 Marti Marti | 13. února 2007 v 0:06 | Reagovat

Ahojky Šárko,

přišla jsem se opět podívat na tvé stránky, ale tentokrát za jediným účelem, zjistit, zda již naleznu slibovaný recept na rajskou omáčku s domácí sekanou. Natolik mě totiž tento recept zaujal, že jsem plna očekávání a popravdě řečeno můj přítel také. Vím, že musíš vynakládat mnoho energie na svůj blog a proto budu trpělivě čekat. Jen doufám, že si na této "baště" dle tvého receptu brzy pochutnáme i u nás doma. S pozdravem Marti

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. února 2007 v 0:45 | Reagovat

Marti ;) tak to mě mrzí, že jsem tam ten receptík ještě nešoupla! Budu to muset nějak napravit. Kdybych znala tvůj email, tak pošlu recept touto cestou. Jinak je zase čas si rajskou se sekanou uvařit - pan dotyčný má narozeniny a udělal si z toho malý soukromý rituál ;) Díky za připomenutí a za komentář, nějak to s tím receptem dám do kupy, zdravím tě Marti

6 Lenka Lenka | 13. února 2007 v 12:47 | Reagovat

Sekanou a rajskou milujeme taky, akorát jako netradiční přílohu dělám rýži :) Jsem zvědavá na Šárčin recept

7 Marti Marti | E-mail | 19. února 2007 v 8:30 | Reagovat

Ahoj Šárko,

přidávám svůj mailík, kdyby se ke mně náhodou dostal recept dříve než na tvé stránky. Tímto taktéž děkuji - za kteroukoliv z variant.

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 19. února 2007 v 8:52 | Reagovat

Marti ;) právě dnes má můj muž narozeniny, tak toto jeho nejoblíbenější jídlo chystám ;) určitě se dostanu k tomu, abych fotem zdokumentovala a přidala tu recepturu na jídlo velmi obyčejné, ale pro milovníka sekané a rajské prostě nezapomenutelné ;) Určitě nezapomenu poslat na tvůj mail ještě horkou recepturu, ale zázrak nečekej, kouzlo vaření spatřuji v tom, že se pokrm chuťově nepřekombinuje, tak v tomto duchu jsou i mé receptury. Taky se říká: Kolik kuchařů - tolik podob sekané ;)

9 Papaja Papaja | E-mail | 10. ledna 2008 v 15:21 | Reagovat

Narazila jsem na další babiččin recept! Tedy: Babička připravovala rajskou omáčku (do které strouhala perník - myslím starší - ne ten, o kterém se dnes mluví :-))) ). Vždy bylo k rajské omáčce vařené hovězí maso - miluju dodnes a jako příloha se podávala kolínka :-)))

Často dělám také rajskou polévku a s přibývajícím věkem si život bez červeného čehokoliv alespoň ob den neumím představit.

PS: "Rajda" je velmi originální název, ten mne dostal! :-)))))))

Díky

P.

10 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 22:45 | Reagovat

Papaja :-)

Babičky znaly to tajemství přidaného strouhaného perníku. Nejméně sedmero voňavého koření se v něm ukrývá: anýz, skořice, kardamon, badyán, citrónová & pomerančová kůra, hřebíček, mnohdy i nové koření. Hrnec voňavé "rajdy" rozhodně musí působit antidepresivně i u sousedů. Stoupající pára nad hrncem prozradí i v širokém okolí, že se vaří rajská omáčka :-) Díky, Š.

11 Boris Boris | E-mail | Web | 11. května 2008 v 8:40 | Reagovat

Tenhle recept používám obdobně, ale nedělám celou šišku sekané, ale mleté maso upeču jako masové kuličky, nebo placičky. Jako příloha se mimo knedlíků osvěčila kolínka, rýže či noky. (Jsem diabetik, tak místo cukru dávám tekuté sladidlo Diafan).

12 Šárka Šárka | E-mail | 11. května 2008 v 11:25 | Reagovat

Boris :-)

Masové kuličky jsou ještě oblíbenější než šiška sekané. To u nás platí taky :-) Rajská omáčka nikdy nezklame a když ji vaří muž, jistě z toho vyjde ještě voňavější záležitost, než velí tento můj recept. Při vaření musí být ten správný talent pro "špetku" toho či "ždibec" onoho. Nahradit obyčejný rafinovaný cukr sladidlem se může jenom doporučit. Snažím se používat cukr či sladidla ve své přírodní formě. Díky za komentář :-)

13 Jana Jana | 14. února 2012 v 9:13 | Reagovat

Šári, zkoušela jsem Váš recept a byla jsem nadšena! Bylo to vynikající.

14 DolceVita DolceVita | Web | 15. února 2012 v 12:56 | Reagovat

[13]: Jana:

Děkuji za vyzkoušení a za zprávu, která mě potěšila :-) Zrovna zítra se na tuhle domácí klasiku chystám. Šárka ;-)

15 floor length bridesmaid dresses floor length bridesmaid dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:12 | Reagovat

Very inspirational post! Thank you!.
http://www.threedress.com/

16 plus size lace dress plus size lace dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:57 | Reagovat
17 Marek Marek | 14. ledna 2015 v 22:26 | Reagovat

Není nad domácí pořádnou rajskou omáčku! Nicméně moderní trend je opouštět pomalu ale jistě zažité modely ve stravování. V současnosti je velmi progresivní RAW strava. Co na ni říkáte? http://www.hubnirychle.cz/jak-zhubnout/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama