Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Koláčky s jablky, šunkou a sýrem

31. října 2006 v 11:34 | Šárka |  Slané pečení
Než začneme, musíme si připravit: 250 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 1 žloutek, 20 g droždí (1/2 kostky), 1 lžička cukru, 1 lžíce jemně strouhaného sýra, asi 100 ml sladké smetany, sůl, tuk na plech, máslo na potření
Mouku nasypeme na vál, přidáme sůl a strouhaný sýr a navrchu uděláme důlek. Do něj nalijeme rozehřáté vlahé máslo, přidáme žloutek a vzešlý kvásek připravený z droždí, lžičky cukru a několika lžic vlahé smetany. V důlku nejdříve vše rozmícháme a pak zaděláme s moukou těsto vláčné a nelepivé. Podle potřeba přidáváme smetanu. Těsto přikryjeme a necháme na teple vykynout. Pak ho rozválíme na asi 5 mm tlustý plát, ze kterého vykrajujeme formičkou kulaté koláčky, které klademe na pomaštěný plech. Do středu dáme lžičku náplně, okraje koláčku potřeme rozehřátým máslem a koláčky necháme na plechu ještě chvíli nakynout. Potom je vložíme do předehřáté trouby a upečeme je dozlatova.
Příprava náplně: nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka smícháme se strouhaným sýrem, na nudličky nakrájenou šunkou, mandlemi, nasekanou petrželkou, vejcem a strouhankou, osolíme a promícháme.
Poznámka: recept mě oslovil, tak jsem si ho napsala a založila do šuplíku svých nesplněných leč plánovaných maličkostí - už se tam skoro nevešel :-) Než jsem ho stačila dopsat, tak mě napadla vlastní inspirace, jak ho malinko ozvláštnit. Jelikož se chystám na přípravu jablečného křenu, co se hodí jak k uzenému, tak na případné zimní zdravotní neduhy, proč nezkusit do těchto koláčků právě jablka s křenem? Rozhodně to udělám a dám vědět.
Slušelo by se napsat, že tento recept není z mé alchymistické dílny, ale použila jsem knihu Luďka Neužila - "Jablečná kuchařka". Není moje, jen si mi připletla do ruky, tak než jí vrátím, ještě v ní něco dobrého ulovím a ev. zveřejním na těchto začínajících stránkách.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 31. října 2006 v 11:43 | Reagovat

Už se mě sbíhají sliny, když to čtu. Těším se na premiéru. Po premiéře podám "hlášení" :).

2 medníci s višněmi, medníci s višněmi, | 19. prosince 2006 v 15:08 | Reagovat

protože se blíží Vánoce,maminky mají zmatky v pečení vaření,a dárcích.tak jsem Vám alespon chtěla pomoct s tímto lahodným receptem,na vánoční cukrový který patří k nejoblíbenějším.

nejdřív začneme s lahodným receptem který se nazívá:MEDNÍK S VIŠNĚMI.         POTŘEBUJETE:SUŠENÝ PYTLÍČEK VIŠNÍ,NAMLETÉ OŘECHY,RUM,.MĚKKÝ PIŠKOT KTERÝ MUŽETE KOUPIT I VE VĚTŠÍM A VELKÝMI KULATÝMI FORMIČKAMI Z NĚJ UDĚLAT MALÝ PIŠKOTEK,ŠLEHAČKU V TUBĚ,ŠOKOLÁDOVOU POLEVU,TVAROCH,CUKR,KOUSKY MALINY BUDTO V KONZERVĚ NEBO MRAŽENÉ,..LINECKÉ TĚSTO A HNED HO ZPRACUJTE DO TVARU ULU A DEJTE PÉCT.

                            POSTUP:

VYKRÁJIME SI PIŠKOT,VEZMEME ŠLEHAČ A DO NĚJ DÁME TVAROCH,ŠLEHAČKU A JEDNU POLÉVKOVOU LŽIČKU CUKRU A 150 ML VODY,NAŠLEHÁME AŽ Z TOHO VZNIKNE SMETANOVÁ BÍLÁ PĚNA,NECHÁME CHVÍLI BÝT,A PO 5 MINUTÁCH KRÉM VEZMEME A NA KAŽDÝ PIŠKOT DÁME POLÉVKOVOU LŽIČKU KRÉMU,NA DO NĚJ DÁME 2 VIŠNĚ,KTERÉ JEŠTĚ PŘEDTÍM OBALÍME V RUMU,NA MALOU LŽIČKU NALEJEME RUM A POLIJEME TÍM PIŠKOT.Z LINECKÉHO TĚSTA VYPRACUJETE FORMIČKY VE TVARU ŮLU,TEN PO PEČENÍ POLEJETE ČOKOLÁDOVOU POLEVKOU A POSIPETE OŘÍŠKY,DO ULU DÁTE PÁR MALIN A PŘILEPÍTE K PIŠKOTU,,,,A TO JE VŠE!JE TO MOOOC DOBRÉ A UČITĚ TO ZKUSTE!

3 Šárka Šárka | 19. prosince 2006 v 16:06 | Reagovat

:-) tak tedy moc děkuji a "Krásné Vánoce"

4 Madla Madla | E-mail | 3. října 2008 v 14:28 | Reagovat

Koláčky jsou famózní!

Potřebovala jsem rychle spotřebovat spotřebovat kvasnice, v záplavě jablek se topíme, tak mi tenhle recept hodně pomohl. Sice jsem se jej striktně nedržela, např. v těstě jsem máslo nahradila olivovým olejem a smetanu mlékem, na nádivku jsem umíchala nahrubo rozstrouhaná jablíčka, Nivu, slunečnicová semínka a ochutila pořádnou dávkou domácího pesta. Směs kupodivu držela pohromady a moc nám smanželem chutnalo. Těším se, až vyzkouším Vinařův chléb.  Šárko, Váš blog je opravdu inspirativní a mňamkózní :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2008 v 21:40 | Reagovat

4 - Madla :-)

Recepturu jste dovedla k absolutní dokonalosti! Podle uvedeného doporučení to vyzkouším taky :-) Je plno vlašských čerstvých ořechů, tak by se tam též mohly zakomponovat. Zítra jdu na to :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama