Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jak dlouho zná lidstvo čokoládu?

12. října 2006 v 20:47 | Šárka |  Víte, že ...
Mayové milovali čokoládu
Chuť kakaa a čokolády si lidstvo vychutnává už 3600 let! Tvrdí to alespoň američtí badatelé, kteří zkoumali mayskou keramiku na nalezišti Colha ve středoamerickém Neloze. V dávné nádobě ukryté v jednom z hrobů totiž objevili stopy kakaa. Jejich domněnku pak potvrdily i citlivé přístroje, jež při rozboru našly složku teobromin, kterou obsahuje pouze kakao.
Každý ví, že výchozí surovinou pro přípravu čokolády jsou kakaové plody kakaovníku. V ústech cítíme tu lahodnou chuť čokolády, jak se pomalu rozplývá na jazyku. Nebyla však vždy taková. Původní obyvatelé Střední Ameriky věřili, že stále zelený kakaovník je božského původu a nápoj z jeho semen má povzbuzující chuť. Indiánské označení "chokok" hodně napovídá o tehdejší chuti. V překladu totiž znamená hořkokyselý.
Do Evropy se čokoláda poprvé dostala díky Španělům v 18. století. Dlouho byl nápoj z bobů vyhrazen jen pro stoly bohatých a mocných (i tady byl však spíše exotickou kuriozitou, než opravdovou lahůdkou). Více než 100 let čekaly kakaové boby na své průmyslové zpracování, několik dalších let pak ještě trvala proměna z hořké chuti na sladkou. Podařilo se to až ve Švýcarsku. Švýcarům vděčí svět mimo jiné za vynález suchého zipu, müsli a právě té báječné čokolády. Za vynálezem stojí pan Rudolf Lindt. Byl to excentrik, geniální vynálezce, který jako první na světě zkonstruoval "conche", ­ stroj na mísení čokolády, který z nakyslé a nahořklé kakaové hmoty vytvořil čokoládu takovou, jak ji známe dnes ­- delikátní pochoutku neopakovatelné lahodné chuti. Dnes firma Lindt & Sprüngli prodává čokolády a čokoládové bonbony v osmdesáti zemích světa, má čtyři tisíce zaměstnanců a nejznamenitější pověst. Když budeme kvalitní čokoládu mlsat s mírou, můžeme si v pohodě vychutnat jak její povzbuzující účinky, tak vynikající chuť pokaždé, když zatoužíme po něčem neobyčejném, co nám zvedne náladu. Neboť i to výborná čokoláda zn. Lindt hravě zvládne.

Šálek horké čokolády má krom hřejivé lahodné chuti
též afrodiziakální účinky.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 otto otto | 6. března 2012 v 13:57 | Reagovat

...Mayové milovali čokoládu s chilli..

2 prom dresses prom dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:33 | Reagovat
3 sexy prom dresses sexy prom dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:50 | Reagovat

Q. How much do pirates pay for their earrings?
http://www.spelldress.net/wedding-dresses-a-line-wedding-dresses.html

4 http://www.letempsdunerencontre.fr http://www.letempsdunerencontre.fr | Web | 26. listopadu 2015 v 3:01 | Reagovat

před 129 lety Thomas Edison navrhl, aby se jako pozdrav při telefonování používalo "hello", čili naše dnešní "haló". Neujal se návrh Alexandra Bella používat námořnický a nám velmi dobře známý pozdrav "ahoy".

5 Rada Rada | Web | 17. prosince 2015 v 8:01 | Reagovat

mayové to znali stoustu věci, jsem zvědavý, co ještě vědci objeví. Za čokoládu jsem jim vděčný:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama