Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Říjen 2006

Jak porazit chřipku :-)

31. října 2006 v 22:12 | Šárka |  Něco pro zdraví
"Slepičí polévka je prý účinnější než cokoli jiného :-) Když nevyléčí zrovna nachlazení, tak alespoň zahřeje a posílí. Prý se jí říkalo "židovský penicilín". Ani pořádná česnečka není k zahození. V Mexiku se doporučuje pokrm z pálivých papriček, pro méně odvážné alespoň špetka chilli. Už jedna jediná nepatrná špetička dokáže uvolnit ucpaný nos od rýmy. Potom je tu ještě mocná bylina lipový květ - čaj s medem. Prastarý osvědčený prostředek proti rýmě je velmi horká lázeň nohou, při níž je vhodné pít horký lipový čaj slazený medem. Jakmile se začneme pořádně potit, máme skočit do postele a pořádně se vyležet :-) Tajemství ruského lidového léčitelství - tato rada prý účinně funguje: Teplá vejce natvrdo uvařená zabalíme do kapesníku a držíme po obou stranách nosu, dokud nezačnou chladnout. Asi po 20ti minutách potřeme zarudlá místa na kůži ohřátým slunečnicovým olejem :-) Všem přeju pevné zdraví, a kdo něco z toho vyzkouší, ať podá referenci. Zatím jsem fit, ale celou zimu to stejně nevydrží. S těmi nemocnými "všemi" soucítím, tak máte možnost nějakou tuto radu zkusit.
Přeji Vám ať zvítězíte ! .... jinak si vás ta "potvora chřipka" stáhne do postele.
Máte-li zaručené a osvědčené recepty v boji proti nachlazení, tak sem s nimi - předem za ně děkuji.

Moulin Neuf

31. října 2006 v 12:37 | Šárka |  Moulin Neuf
Tak toto je moje "srdeční záležitost" - místo několika let mého života (mých nejlepších let a největších změn). Skok proti proudu osudu.
... na tuto rubriku si musím vzít zvláštní čas a uspořádat jak své myšlenky, tak patřičný materiál. Je celkem mnoho lidí, co tímhle místem prošli, tak snad se rádi do těch míst zase vrátí alespoň cestou mých myšlenek ... spředených do řádků a obrázků ... které se tu jistě brzy objeví. A kdo mě nezná, bude rázem vědět víc :-)
Snad by to mohla být jednou i vzpomínková kniha na jedno z nejkrásnějších míst švýcarské Jury, na báječný restaurant nápaditého pana majitele (kterého já moc dobře znám), na místo setkávání se nejen českých krajanů, na místo mého domova ...

Koláčky s jablky, šunkou a sýrem

31. října 2006 v 11:34 | Šárka |  Slané pečení
Než začneme, musíme si připravit: 250 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 1 žloutek, 20 g droždí (1/2 kostky), 1 lžička cukru, 1 lžíce jemně strouhaného sýra, asi 100 ml sladké smetany, sůl, tuk na plech, máslo na potření
Mouku nasypeme na vál, přidáme sůl a strouhaný sýr a navrchu uděláme důlek. Do něj nalijeme rozehřáté vlahé máslo, přidáme žloutek a vzešlý kvásek připravený z droždí, lžičky cukru a několika lžic vlahé smetany. V důlku nejdříve vše rozmícháme a pak zaděláme s moukou těsto vláčné a nelepivé. Podle potřeba přidáváme smetanu. Těsto přikryjeme a necháme na teple vykynout. Pak ho rozválíme na asi 5 mm tlustý plát, ze kterého vykrajujeme formičkou kulaté koláčky, které klademe na pomaštěný plech. Do středu dáme lžičku náplně, okraje koláčku potřeme rozehřátým máslem a koláčky necháme na plechu ještě chvíli nakynout. Potom je vložíme do předehřáté trouby a upečeme je dozlatova.
Příprava náplně: nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka smícháme se strouhaným sýrem, na nudličky nakrájenou šunkou, mandlemi, nasekanou petrželkou, vejcem a strouhankou, osolíme a promícháme.
Poznámka: recept mě oslovil, tak jsem si ho napsala a založila do šuplíku svých nesplněných leč plánovaných maličkostí - už se tam skoro nevešel :-) Než jsem ho stačila dopsat, tak mě napadla vlastní inspirace, jak ho malinko ozvláštnit. Jelikož se chystám na přípravu jablečného křenu, co se hodí jak k uzenému, tak na případné zimní zdravotní neduhy, proč nezkusit do těchto koláčků právě jablka s křenem? Rozhodně to udělám a dám vědět.
Slušelo by se napsat, že tento recept není z mé alchymistické dílny, ale použila jsem knihu Luďka Neužila - "Jablečná kuchařka". Není moje, jen si mi připletla do ruky, tak než jí vrátím, ještě v ní něco dobrého ulovím a ev. zveřejním na těchto začínajících stránkách.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.

Kde je štěstí

31. října 2006 v 7:24 | Cézanne |  Citáty
Nikoliv v tom, že jsme milováni, ale v tom, že milujeme je naše štěstí.

Přípitek

31. října 2006 v 1:04 | Šárka |  Citáty
Připíjíme na Tvou rakev. Nechť je vyrobena ze dřeva stoletého dubu,
který my zítra zasadíme :-)

LAHVOSLOVÍ

31. října 2006 v 0:34 | Šárka |  Víte, že ...
  • Víte, že výběr lahve pro vinný nápoj má jasná pravidla?
  • Rýnská a moselská vína rozveselí i nejútlejší duši. Snad proto se jimi plní tak útlé láhve.
  • Odrůdová, známková a ostatní vína gruntovní najdete v lahvích masivnějších
  • Na Sherry pozor! Láhev je oblá a milá jako žena.
  • Mělnická Ludmila nezapře svoji širokou českou duši.
  • Tokajské mění svůj tvar právě tak, jako náladu člověka.
  • Chianti je sice oblečené, ale tím lákavější.
  • Dezertní vína jsou sladká jako rty ženy. Proto je tak málo mají rádi zklamaní muži.
  • Champagne s kovovou korunou krále vín je nejmocnější.

    Nestarám se, kam teče voda, nepřijde-li do vína.
(K.G. CHESTERTON)

Anděl

30. října 2006 v 10:20 | CERVANTES |  Citáty
Každý z nás jsme anděl s jedním křídlem. Abychom mohli létat, musíme se obejmout.

Rajská omáčka, k tomu domácí sekaná

29. října 2006 v 23:26 | Šárka |  Recepty všelijaké
Může se to zdát jako bláznovství, ale u nás doma se vaří právě tak. Tu kombinaci jsem si zamilovala. Do té doby jsem měla pocit, že rajskou sice sním, ale bez ní bych to klidně po celý svůj život přežila. Když jsem se jí mohla vyhnout, tak jsem to udělala. Mým nejoblíbenějším jídlem nikdy nebyla! Vařené hovězí maso většinou nebývalo konzistence takové, aby se rozpadalo. Rajská bez masa? To přeci není ono!
Naštěstí existuje jedna nejmenovaná osoba (ti moji nejbližší vědí), která má na svém žebříčku oblíbených maličkostí, bez kterých se nelze obejít "rajskou omáčku s knedlíkem a domácí sekanou". Když jsem ji připravovala v této kombinaci poprvé, přišlo mi to mírně pošetilé. Když jsem ochutnala, zamilovala jsem si tuto kombinaci. Dnes jsem ji vařila zas. Tak takhle nějak by to mělo vypadat, krásně vonět, tak jak to ta rajská omáčka umí (škoda že necítíte) ... v každém případě bude náramně chutnat.
Tak s odvahou do toho. Určeno jen pro toho, kdo kouzlu rajských jablíček v této voňavé a tekuté podobě podléhá. I když každý jistě má ten svůj nejlepší a léty osvědčený domácí recept, i tak ho zde uvedu. Nebude to zrovna v tuhle chvilku, ale jistě se k tomu dostanu brzy. A ještě pár foteček ze samotné přípravy, resp. fáze těsně před tím, než jídlo z trouby a hrnce zavoní, tedy té fáze nejdůležitější.
(sekaná ve stavu syrovém - trouba je již dávno horká, zbývá jen malinko podlít a potom se kuchyň na nějakou dobu bez nás obejde ... zpravidla si v této fázi jdu uvařit kafíčko a než ho dopiji, z trouby to zavoní a za necelou hodinku je hotovo)
(pokud nevařím rajskou omáčku z čerstvých rajčat, používám tento protlak z pasírovaných rajčat, který je absolutně skvělý a od těch čerstvých k nerozeznání - seženete ho určitě v každém větším marketu)
... nyní už zbývá jen popsat recepturu tak, jak ji dělám já ... za tímto účelem se k tomuto článku vrátím.
... a musím poděkovat tomu, kdo mě tohle jídlo naučil milovat ... díky miláčku, mám tě ráda jako tuto rajskou omáčku :-), tzn. nemohu se bez tebe obejít ...
Po hodně dlouhé době jsem se dostala sekaná zase na program dne ;) Někdo měl zase narozeniny a já si dala práci s jídlem i s tím, že jsem ten recept převedla do psané podoby a přidala též foto. DOMÁCÍ SEKANÁ: Tak tady to je ;) Jinak v rubrice "maso" na mých stránkách se ten recept ukrývá. Ještě ta rajda a hrnečkové knedlíky - brzy budou ať je tento můj starý hřich zlikvidován. Co se slíbí, má se splnit ;)
Rajská omáčka dle mého receptu; Hrnečkové knedlíky / tak a můžu mít čisté svědomí.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.

Cesta k lásce

29. října 2006 v 13:47 | Richard Aldington |  Citáty
Na cestě k opravdové lásce leží tři velké balvany, jimiž jsou sebeláska, ješitnost a žárlivost. Dokud je neodvalíš stranou, nedostaneš se kupředu.

Ryby - jedna z nejzdravějších potravin

29. října 2006 v 9:09 | Šárka |  Ryby
logo
Rybí bistro RYBENKA - kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase!
Vyspělý svět to ví dávno. Ponechme stranou země, kde konzum ryb je tradičně enormní a jdoucí do desítek kilogramů na osobu a rok (Japonsko, Norsko, Island, Portugalsko, Finsko); v celé západní Evropě však jde spotřeba ryb soustavně nahoru a to přes nasycený trh s potravinami, nabízející možné i nemožné. V pozadí tohoto trendu, doprovázeného novými typy výrobků a polotovarů z ryb, je především prověřené poznání, že s rybou si vlastně konzument kupuje kousek svého budoucího zdraví, že ví co mu ryba přinese a v čem se na ni může spolehnout.
Ale řekněme si, co vlastně je na našich sladkovodních rybách s Českým kaprem v čele tak cenného. Hned v začátku je možné poznamenat, že snad s výjimkou tučného úhoře (a ten určitě nepatří mezi standardní ryby) lze o rybách hovořit jako o víceméně vyrovnaném celku; rozdíly v obsahu tuku jsou snad jen dílčím faktorem, který může jednotlivé druhy ryb vzájemně diferencovat. Všechna ostatní nutriční hlediska jsou však vzájemně vyvážená bez ohledu na to, zda máme na talíři porci kapra či jiné ryby.
Obsah tuku v rybí svalovině je velmi nízký, což umožňuje zařadit rybí maso - namísto "všemocných" nápojů, pilulek a dalších medikamentů k snížení osobní nadváhy či do redukčních diet, aniž by nastalo zdravotní nebezpečí nutriční nevyváženosti.
Nižší podíl tuku v rybí svalovině je ovšem jen jedním z mnoha pozitivních hledisek. Možná významnějším kritériem je kvalita tohoto tuku, promítnutá do zvýšené přítomnosti především polynenasycených mastných kyselin. Právě ty totiž naše tělo potřebuje k redukci sérového cholesterolu a přeneseně tedy ke snížení rizika srdečních infarktů. Tyto kyseliny jsou sice částečně zastoupeny i v tucích jiných, nicméně ryby jsou jich schopny dodat lidskému tělu nejvíce. Jde především o polynenasycené mastné kyseliny řady omega-3, , zejména o kyselinu eikosapentaenovou a dekosahexaenovou, které patří mezi ony preventivní prvky před poškozováním našeho kardiovaskulárního systému. Před několika lety bylo v Německu Prof. Wernerem Steffensem, uznávaným odborníkem na sladkovodní ryby, jednoznačně prokázáno, že největší obsah těchto kyselin řady omega-3 je ze sladkovodních ryb obsaženo ve svalovině tolstolobika a že by vlastně stačilo konzumovat pravidelně týdně kolem 200 g masa této ryby, aby infarktová prevence byla téměř dokonalá.
Bezprostřední návaznost na nízký obsah tuku má i velmi dobrá stravitelnost rybího masa. Ta je dána jeho příznivou strukturou, tedy kratšími svalovými vlákny a zanedbatelným množstvím nestravitelného vaziva. Maso sladkovodních ryb opouští náš žaludek už za 2 až 3 hodiny po požití, tedy velice krátkou dobu , hovořící ve prospěch redukčních diet, výživy sportovců, starých lidí, dětí. Přirozeně že rybí maso obsahuje i celou řadu minerálních látek a vitamínů, ale jeho celková hodnota není jen v příznivé chemické struktuře tukem počínaje a vitaminy konče. U ryb jsou totiž argumenty nutriční doplněny i vjemy chuťové. Jemná vůně a chuť rybího masa, možnost jeho kombinace s širokou škálou dalších ingrediencí a vytváření tak nesčetných variant gurmánských prožitků - to všechno dohromady vlastně vedlo k tomu, že sladkovodní ryby se velice rychle dostaly na stůl vyspělého světa. Rozumem akceptovaná nutriční hodnota rybího masa v čele s Českým kaprem se zasnoubila s uměním jeho přeměny na pokrmy, které nám na jazyku vyvolávají pocity libosti.
text je převzat z publikace Český kapr nejen na talíři vydané Rybářským sdružením České republiky
Ryby připravované v Rybence jsou zdrojem kvalitních bílkovin - důležitých pro hubnutí. Co je podstatné, že při úpravě všech rybích pokrmů v bistru Rybenka se používá červený palmový olej CAROTINO Premium. Tento přírodní produkt má vysoký obsah karotenů /Alfa,Beta/ a vysoký obsah vitaminu E /tokotrienolů/. Je vyráběn bez chemické úpravy a bez syntetických přísad. Olej CAROTINO Premium obsahuje látky snižující hladinu cholesterolu, působí preventivně proti srdečním chorobám, podporuje imunitní systém, zvyšuje plodnost a zpomaluje procesy stárnutí. Rybí jídla z Rybenky se ideálně snoubí s tímto olejem a jsou chutné a především zdravé.
CAROTINO RPO /red palm oil/ se vyrábí z plodů palmy olejné a jeho červená barva je způsobena vysokým obsahem karotenů. Právě barvou a vysokým obsahem karotenů se RPO liší od ostatních olejů - patentově chráněný postup molekulární destilace. Firma CAROTINO je jedinou firmou na světě, která RPO komerčně vyrábí. RPO obsahuje vysoký obsah vitaminu E, zejména ve formě tokotrienolů, které mohou snižovat "špatný cholesterol", zabraňují nežádoucímu srážení krve a arterioskleroze a tím snižují riziko srdečního infarktu. RPO neztrácí při zahřátí zdraví prospěšné přírodní látky, protože obsahuje vyšší podíl přírodních nasycených mastných kyselin, zvyšující jeho tepelnou odolnost při smažení a fritování. RPO je bohatým zdrojem přírodních karotenoidů 15 x větším než mrkev a 50 x vyšším než rajčata. Všechny tyto vlastnosti RPO CAROTINO zvyšují zdravotní i chuťovou hodnotu rybích jídel podávaných v bistru RYBENKA.
Nyní už zbývá jen doufat, že nejenom v Brně si můžeme zaskočit do rybí hospůdky. Mám štěstí! Na rybky jezdím do Třeboně. Kam na ně chodíte vy?

Ryba v ořechovém obalu

29. října 2006 v 7:21 | Šárka |  Ryby
OSMAŽENÁ RYBA V OŘECHOVÉM OBALU
i když nemáte rádi ryby, tuto budete milovat
½ kg čistých rybích filetů
½ lžičky soli
¼ lžičky mletého černého pepře
1 lžička kysané smetany
pár kapek omáčky z červeného pepře
½ hrnku vlašských ořechů
¾ hrnku hladké mouky
1 vejce
1 lžíce vody
¾ hrnku strouhanky
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
Rybí filety osušíme a obalíme ve směsi hladké mouky, soli a mletého černého pepře. V misce si připravíme směs z 1 rozšlehaného vejce, 1 lžíce vody, 1 lžičky kysané smetany a několika kapek omáčky z červeného pepře (např. Tabasco). Porce ryby protáhněte touto "lázní" a obalte ve směsi strouhanky a nasekaných vlašských ořechů. Takto připravené ryby osmažujeme v pánvi s 1 lžící másla a 1 lžící oleje (toto je dostatek tuku na osmažení poloviny ryb v tomto receptu, pak pánev vyčistíme a smažíme v čistém oleji a másle ještě druhou polovinu ryb). Podáváme se salátem a vařeným bramborem, popřípadě jemnou bramborovou kaší.
Poznámka:
Recept pochází z knihy "Buvolí křídla a jiné recepty & příběhy", autor: Jiří M. Žalud



Švestkové knedlíky

28. října 2006 v 18:09 | Šárka |  Sladká kuchyně
Tak dnes jsme je měli naposledy. Na stromě jich sice ještě pár zůstalo, ale zítra ráno je jistě posnídá mráz. Krásný podzim je pryč a vládu přebírá paní "Zima". Pár vzpomínek na léto doma ve spíži zůstalo; slivovička z minulého léta a z toho letošního celá řádka báječných povidel se skořicí a rumem, která tak ráda vařím. Asi to bude tím, že mám léty (posledními třemi, co máme ovocný sad) do detailu dotažen pracovní postup, kdy míchat povidly je "netřeba"! Určitě ho zde zveřejním a nějaké to akční foto ze samotné přípravy k tomu. Nyní si tu odložím jenom ještě "horkou" fotku těch ovocných knedlíků, které jsme právě dojedli a recepturou doplním později. Ostatně na švetky si zase budeme muset nějakou tu dobu počkat, tak není kam spěchat. Ke své nedodělané práci se určitě vrátím.
Recept na švestkové knedlíky (z jemného tvarohového těsta)
Na těsto potřebujeme 500 g měkkého tvarohu (já používám od Madety - mám ji prakticky za rohem a po stránce kvality mu nemám co vytknout, obsah tuku 21 %), na toto množství tvarohu nám postačí 1/4 litrový hrnek mouky (dávám dvě třetiny polohrubé & jednu třetinu celozrnné mouky špaldové, viz foto), do mouky špetku soli a 2 čerstvé žloutky.
Ovoce na náplň (tentokrát to byly švestky :-), na posypání strouhaný tvaroh, moučkový cukr a přelít rozehřátým máslem (tím nejlepším, co seženeme), špetka skořice pro ještě lepší vůni.
Těsto připravíme známým způsobem a dobře prohněteme v širší míse. Když je těsto kompaktní, ještě ho propracujeme na pracovní desce či vále. Musím říct, že těsto v kombinaci mouky běžné polohrubé a celozrnné je senzační (nelepí se, výborně se s ním pracuje a když ještě uvážíme ten fakt, že budeme mít pocit, že přeci jenom je tento pokrm zdravější, stojí jistě za vyzkoušení. Tento recept je pro mě favorit, jsem ráda, že jsem ten experiment se špaldovou moukou riskla. A ptáte se, zda se to náhodou negativně neodrazí na chuti? Odpověď zní: "Chutnají ještě lépe, než si umíte představit" :-) Ještě tu chuť mám na jazyku, tak vím co říkám. Knedlíky zaváříme do vroucí vody a vaříme je přesně 8 minut a je hotovo (těch 8 minutek vážně stačí, neboť předpokládám, že připravovat budete těsto tenčí, jako jsem to dělala já). Na talíři si tuhle dobrotu hojně posypeme strouhaným tvarohem, přelijeme máslem a poprášíme moučkovým cukrem. Já před podáváním zlehka vysypu talíř voňavou skořicí. Na záhonku jsem našla ještě pár živořících lístků meduňky (báječně chutná a voní po citrónovém aroma) a bílý talíř jsem oživila posledními kvítky levandule. Tak snad vám bude chutnat, pokud to zkusíte podle mého receptu.
(plánovala jsem si recept k fotografii připojit později, nějak mi to nedalo a je to již nyní komplet)
Pokud někdo máte zajímavý recept na ovocné knedlíky a chcete se o něj rozdělit, tak budu ráda. Krásné podzimní dny.

Dobrý tip: Pokud máte rádi recepty v knižní podobě, můžete si je pořídit jako kuchařskou knihu a objednat si ji přímo od autorky.

Soběslav, u řeky Lužnice

28. října 2006 v 17:26 | Šárka |  Obrázky
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Odvaha a manželství

28. října 2006 v 17:00 | STEVENSON, Robert Louis, anglický spisovatel, 1850 - 1894 |  Citáty
K manželství je třeba odvahy, ale odvahy je zapotřebí také k chladnému a opuštěnému stáří.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Dáma

28. října 2006 v 13:33 | M. Ebner Eschenbach |  Citáty
Dáma je žena, jejíž pouhá přítomnost působí, že se muži chovají jako gentlemani.
Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Podzim kolem nás

28. října 2006 v 0:49 | Šárka |  Obrázky
[Cicero Marcus Tullius]
Vše, co je podle přírody, je hodno úcty.


Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Rodina

27. října 2006 v 13:19 | Bach Richard |  Citáty
Pouto, jež spojuje tvou skutečnou rodinu, není v krvi, ale ve vzájemné úctě a radosti vašich životů. Málokdy vyrostou členové jedné rodiny pod jednou střechou.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Krása

27. října 2006 v 12:30 | Sophia Loren |  Citáty
Krása vychází ze srdce. Teprve osobnost a šarm činí ženu přitažlivou.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Příroda

26. října 2006 v 10:18 | Campriston, Jean Galbert de |  Obrázky
Příroda dala člověku rozum, aby se jí bránil
a srdce, aby se jí neubránil ...

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

Žena & Muž

26. října 2006 v 7:26 | Pearl S. Bucková |  Citáty
Žena je kořenem, muž stromem. Strom vyroste vysoko jen tehdy, má-li silné kořeny.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.